Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

IZMENE ZAKONA O POLICIJI: Policijski sindikat Srbije tvrdi da se izmenama Zakona policiji daju ovlašćenja do neopravdanog zadiranja u privatnost građana. MUP će, bez naloga suda, moći da prati, snima, fotografiše i proverava sve građane samo pod izgovorom postojanja krivičnog dela ili prekršaja. Takođe će moći da kontrolišu i sve građane koji žive ili rade u neposrednom okruženju osoba koje se bezbednosno štite bez njihove saglasnosti


Sprema li se Ministarstvo unutrašnjih poslova da proširi ovlašćenja svojim pripadnicima, na način koji dovodi pitanje Ustavom Republike Srbije ("Sl. glasnik RS", br. 98/2006) garantovana prava građana? Policijski sindikat Srbije (PSS) tvrdi da poseduje deo Nacrta zakona o izmenama i dopunama Zakona o policiji, za koje tvrde da policiji daju ovlašćenja do neopravdanog zadiranja u privatnost građana.

Moglo bi da se desi da bude dovoljno da živite, radite ili iz nekog razloga boravite u blizini predsednika države, premijerke, ministra odbrane i policije ili bilo koje druge štićene ličnosti pa da policija u skladu sa Zakonom ima pravo da utvrdi sa kim živite, da li ste ikada kažnjavani, šta posedujete, ali i šta vam se nalazi u zdravstvenom kartonu. To kažu u Policijskom sindikatu Srbije koji tvrdi da je došao u posed Nacrta zakona za koji navode da se piše u MUP-u. A takva provera do sada se radila samo kad neko želi da se zaposli u MUP-u ili da nosi oružje.

"Kada se vrše bezbednosne provere, neophodna je pisana saglasnost onoga ko daje, što je logično to ima veću zaštitu po Zakonu o zaštiti podataka o ličnosti ("Sl. glasnik RS", br. 97/2008, 104/2009 - dr. zakon, 68/2012 - odluka US i 107/2012)... Međutim, ta saglasnost za ovaj vid provere nije neophodna, građani čak neće ni znati da li će se nad njima vršiti ovaj vid provere", navodi potpredsednik PSS-a, Vladimir Pavićević.

Nacrt zakona, kažu u Sindikatu, daje policiji odrešene ruke i bez sudskog naloga - kada dobije čak i anonimnu prijavu protiv nekog građanina da je izvršio bilo koje krivično delo.

"Policija će u potpunosti moći da vas snima, prati, slika, naravno ne sva policija, već policija koju budu odredili oni. Naravno, to neće moći da se koristi kao dokaz u postupku, međutim, šta će nam dokaz u postupku ako slike budu izlazile po tabloidima", navodi Pavićević.

Predviđene izmene stvorile bi policijsku državu, ocenjuje profesor prava Bogoljub Milosavljević:

"On ne bi trebalo da u ovom obliku, kakav ga sad imamo, prosto ni da dođe na Vladu, a kamoli da se na Vladi usvoji i uputi Narodnoj skupštini. Nemoguće je zadatke bezbednosti do te mere postavljati kao neki primarni cilj, a zapostaviti elementarne ljudske slobode i prava", precizira profesor.

Da li je Nacrt zakona, za koji Sindikat tvrdi da je dobio od izvora u Ministarstvu unutrašnjih poslova, autentičan - u MUP-u ne odgovaraju.

Izvor: Vebsajt N1, Jelena Zorić, 12.10.2017.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija