Zastava Bosne i Hercegovine

NARODNA SKUPŠTINA RS: 15. OKTOBRA 2015. GODINE ODRżANE SEDNICE ODBORA ZA ODBRANU I UNUTRAšNJE POSLOVE, ODBORA ZA PROSTORNO PLANIRANJE, SAOBRAćAJ, INFRASTRUKTURU I TELEKOMUNIKACIJE, ODBORA ZA USTAVNA PITANJA I ZAKONODAVSTVO, ODBORA ZA RAD, SOCIJALNA PITANJA, DRUšTVENU UKLJUčENOST I SMANJENJE SIROMAšTVA - RAZMOTREN RAD MINISTARSTVA UNUTRAšNJIH POSLOVA U PERIODU OD JULA DO SEPTEMBRA 2015. GODINE, PREDLOZI ZAKONA I AMANDMANI NA PREDLOGE ZAKONA


140. sednica Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo

Na sednici Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo, održanoj 15. oktobra 2015. godine, članovi Odbora razmatrali su amandmane na predloge zakona o:

  • izmenama i dopunama Zakona o Železnici,
  • izmenama i dopunama Zakona o bezbednosti i interoperabilnosti železnice,
  • izmenama i dopunama Zakona o bezbednosti i zdravlju na radu i
  • uslovima za upućivanje zaposlenih na privremeni rad u inostranstvo i njihovoj zaštiti.

Na Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o železnici, podnet je 61 amandman narodnih poslanika. Članovi Odbora utvrdili su da dva amandmana nisu u skladu sa UstavomRepublike Srbije ("Sl. glasnik RS", br. 98/2006 - dalje: Ustav) i pravnim sistemom Republike Srbije, dok su za ostalih 59 konstatovali da su u skladu sa Ustavom i pravnim sistemom Republike Srbije.

Na Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o bezbednosti i interoperabilnosti železnice podneto je četiri amandmana, a Odbor je utvrdio da su svi predloženi amandmani u skladu sa Ustavom i pravnim sistemom Republike Srbije.

Na Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o bezbednosti i zdravlju na radu podneto je 22 amandmana, od kojih je amandman na član 15, na koji je dodat član 15a, Odbor odbio kao nepotpun. Članovi Odbora ocenili su da su preostali amandmani u skladu sa Ustavom i pravnim sistemom Republike Srbije.

Na Predlog zakona o uslovima za upućivanje zaposlenih na privremeni rad u inostranstvo i njihovoj zaštiti, koji je podnela Vlada, podneto je 26 amandmana, a članovi Odbora ocenili su da su svi podneti amandmani u skladu sa Ustavom i pravnim sistemom Republike Srbije.

Sednici su prisustvovali Mirjana Trifunović i Ivana Božić, iz Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Vera Božić Trefalt, direktorka Uprave za bezbednost i zdravlje na radu i Zoran Lazić, pomoćnik ministra za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

44. sednica Odbora za prostorno planiranje, saobraćaj, infrastrukturu i telekomunikacije

Na sednici Odbora za prostorno planiranje, saobraćaj, infrastrukturu i telekomunikacije, održanoj 15. oktobra 2015. godine, članovi Odbora razmotrili su, u pojedinostima, dva predloga zakona koji su uvršteni na dnevni red Druge sednice Drugog redovnog zasedanja Narodne skupštine u 2015. godini.

Na Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o železnici narodni poslanici podneli su ukupno 61 amandman, od kojih je Odbor prihvatio deset.

Na Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o bezbednosti i interoperabilnosti železnice, Odbor je, od ukupno četiri, prihvatio dva amandmana narodnih poslanika.

28. sednica Odbora za rad, socijalna pitanja, društvenu uključenost i smanjenje siromaštva

Na sednici Odbora za rad, socijalna pitanja, društvenu uključenost i smanjenje siromaštva, održanoj 15. oktobra 2015. godine, članovi Odbora razmatrali su, u pojedinostima Predlog zakona o uslovima za upućivanje zaposlenih na privremeni rad u inostranstvo i njihovoj zaštiti i Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o bezbednosti i zdravlju na radu.

Na Predlog zakona o uslovima za upućivanje zaposlenih na privremeni rad u inostranstvo i njihovoj zaštiti podneto je 26 amandmana narodnih poslanika, a članovi Odbora su, kao i Vlada, prihvatili četiri amandmana.

Od 22 amandmana podnetih na Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o bezbednosti i zdravlju na radu, članovi Odbora su prihvatili jedan amandman.

42. sednica Odbora za odbranu i unutrašnje poslove

Na sednici Odbora, održanoj 15. oktobra 2015. godine, članovi Odbora razmatrali su Informaciju o radu Ministarstva unutrašnjih poslova u periodu od jula do septembra 2015. godine.

Predstavljajući Informaciju o radu ministar unutrašnjih poslova, Nebojša Stefanović, naveo je da je u prethodnom periodu ukupan kriminal smanjen za 9 odsto, kao i da su razrešena sva teška krivična dela. On je naveo da je policija od jula do septembra otkrila osam organizovanih kriminalnih grupa sa ukupno 42 člana koji su delovali u oblastima finansijskog, opšteg i visokotehnološkog kriminala, kao i 1.757 krivičnih dela iz oblasti privrednog kriminala.

Ministar je rekao i da je Ministarstvo unutrašnjih poslova početkom meseca dobilo pohvale za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije od strane Evropske komisije, koja je dala pozitivnu ocenu za otvaranje poglavlja 24. Stefanović je rekao da je u posmatranom periodu evidentirano 12.658 krivičnih dela protiv imovine što je za 16,6 odsto manje u odnosu na isti interval prošle godine. Dodao je i da je smanjen broj teških krađa, krađa vozila, razbojništava, razbojničkih krađa. On je rekao da je u ta tri meseca ove godine evidentirano ukupno 9.160 saobraćajnih nezgoda, što je u odnosu na isti period 2014. godine, više za 2,3 odsto, ali i da je oko 1,5 miliona više vozila prošlo kroz Srbiju 2015. godine, nego 2014. godine.

Ministar je naveo da je od jula do septembra 2015. godine prijavljeno 1.638 krivičnih dela nasilja u porodici što je za 60 odsto više nego u istom periodu prošle godine i izrazio uverenje da je to rezultat povećanog poverenja u policiju, kao i toga što se građani sada više odlučuju da prijave nasilje u porodici i što se o tome više priča u društvu. On je dodao i da je u julu 2015. godine u Upravi kriminalističke policije firmirano Odeljenje za prevenciju suzbijanja nasilja u porodici.

Ministar je naveo da je policija od jula do septembra ove godine zaplenila oko 600 kilograma raznih vrsta narkotika, kao i 8.671 komad sintetičkih narkotika. Naveo je i da su u ta tri meseca postignuti značajni rezultati i u otkrivanju zloupotreba u prometu akcizne robe, pa je oduzeto 30.497 boksova cigareta. Ministar je rekao i da su od jula do septembra ove godine protiv 140 policijskih službenika podnete krivične prijave zbog sumnje da su izvršili razna krivična dela, dodajući i da je protiv policijskih službenika u pomenutom periodu pokrenuto 466 disciplinskih postupaka, što je za 59 manje u odnosu na prošlu godinu.

Izvor: Press služba Skupštine Srbije, 15.10.2015.