Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

PRAVILNIK O ZDRAVSTVENIM I NUTRITIVNIM IZJAVAMA: USVAJANJEM OVOG PROPISA BIćE ZABRANJENA PRAKSA ISTICANJA PORUKA NA AMBALAżI PROIZVODA KOJIM SE POTROšAčI DOVODE U ZABLUDU


Isticanje lekovitih svojstava hrane biće zabranjeno nakon što do kraja 2015. godine bude usvojen Pravilnik o zdravstvenim i nutritivnim izjavama. Objavljivanjem Pravilnika uvešće se red među proizvodima sa sumnjivim izjavama što će dovesti do toga da i srpski potrošač bude zaštićen kao i evropski. Uz Pravilnik o deklarisanju, označavanju i reklamiranju hrane ("Sl. glasnik RS", br. 85/2013 i 101/2013), koji se već primenjuje, to će učiniti da se naše zakonodavstvo potpuno uskladi sa evropskim.

Pravilnik će osigurati istinitost, jasnost i pouzdanost nutritivnih i zdravstvenih izjava, koje će objašnjavati specifičnu ishranu i zdravstvene prednosti hrane i na taj način će omogućiti potrošačima zdraviji izbor.

Pravilnikom neće biti dozvoljeno isticanje lekovitih svojstava hrane, pa će izjave koje često nalazimo na domaćim proizvodima poput "zdravo", "zdravlje", "lekovito", "snižava holesterol", "za zdravo srce", "podstiče rast dece" i slično biti zabranjene.

Kažnjavanje onih koji ne poštuju nova pravila, međutim, neće početi odmah jer je proizvođačima dat period od 18 meseci za prilagođavanje.

- Ovaj Pravilnik jasno će razgraničiti deklarisanje hrane i dodataka ishrani sa jedne i deklarisanje lekova s druge strane. Lekovi leče i to je definisano Zakonom o lekovima i medicinskim sredstvima ("Sl. glasnik RS", br. 30/2010 i 107/2012), a hrana i dodaci ishrani nalaze se u području Zakona o bezbednosti hrane ("Sl. glasnik RS", br. 41/2009) i na njima je izričito zabranjeno isticanje lekovitih svojstava, prevencije i lečenja bolesti ljudi - objašnjava Danica Zarić, jedan od članova radne grupe Ministarstva zdravlja koja je pisala Pravilnik.

U praksi to znači da se u rafovima više neće prodavati voda koja zato što sadrži magnezijum ili kalcijum "čuva krvne sudove ili srce", "jača imuni sistem" ili pak "leči" na bilo koji drugi način, jer je to klasično dovođenje potrošača u zabludu.

Brojni su primeri netačnih deklaracija na prehrambenim proizvodima i one će ubuduće biti zabranjene. Izjava da probiotik utiče na rad creva ili imunog sistema moraće da bude skinuta sa jogurta. Na njemu će moći da stoji samo "žive jogurtne kulture doprinose lakšoj probavi laktoze". Ni sokovi koji imaju zaslađivače, a na njima piše "bez šećera" više neće moći da se prodaju sa tom etiketom.

- Pravilnik je prilagođen standardima EU i Srbija će od njih preuzimati zdravstvene izjave koje na osnovu dokaza odobrava Evropska komisija EFSA - navodi Zarićeva i dodaje da je potpisnik Pravilnika Ministarstvo zdravlja.

- Izjave da jod prevenira rak ili da utiče na inteligenciju dece i odraslih, moraće da se preformulišu u jednu od odobrenih izjava za jod poput "doprinosi normalnoj proizvodnji hormona" ili "normalnoj funkciji štitne žlezde". Na proizvodima koji slikom ili rečju ukazuju da se radi o dečjem proizvodu moći će da se nađe samo 11 odobrenih izjava i to ako sadrži proteine, gvožđe, jod, fosofor, vitamin D, kalcijum, alfa linolensku kiselinu i DHA kiselinu u tačno određenoj koncentraciji - navodi neke od primera Danica Zarić.

Izvor: Vebsajt Blic, Bojana Anđelić, 14.10.2015.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija