Zastava Bosne i Hercegovine

DA LI JE KOMPROMITOVANA FUNKCIJA I ULOGA U DRUŠTVU USTAVNOG SUDA?


Upravni odbor Advokatske komore Srbije zatražio je danas da se pokrene pitanje razrešenja predsednice Ustavnog suda Srbije zbog njenih javnih saopštenja, kojima je preko medija dala svoje lično mišljenje u ime Ustavnog suda da advokati treba da prekinu obustavu rada.

"To nije primereno funkciji koju ona obavlja čime je faktički kompromitovana funkcija i uloga u društvu Ustavnog suda u skladu sa zakonom koji determiniše položaj i sve ono što predstavlja nadležnosti toga suda", rekao je predsednik Advokatske komore Srbije (AKS) Dragoljub Đorđević Tanjugu.

Napominjući da se AKS o ostalim detaljima, tim povodom, već oglasila putem saopštenja, Đorđević je podsetio da je to prvo bio neimenovani izvor iz Ustavnog suda.

Pre dva dana, Ustavni sud je na svom sajtu objavio da, povodom informacija u medijima u vezi sa obustavom rada advokata nije reč o saopštenju koje su sudije usvojile na sednici Ustavnog suda, već o odgovoru predsednika Suda na pitanja novinara jedne beogradske novinske agencije.

Đorđević je ukazao da se UO AKS odlučio da razrešenje predsednice Ustavnog suda traži u formi saospstenja, imajući u vidu njen istup u javnosti kao i reakciju sudija Ustavnog suda koja je takodje javno objavljena.

"Ona definitivno mora da preuzme odgovornost zbog onoga što je ona uputila kao svoju ličnu preporuku advokaturi", naročito imajući u vidu stav ostalih sudija Ustavnog suda", naglasio je predsednik AKS.

On je podestio i da je ministar pravde rekao kako će pitanja vezana za ocenu ustavnosti Zakona o javnom beelžništvu biti rešena po hitnom postupku.

"Zbog toga posledica današnje odluke, koja je bila jednoglasna, jeste želja da konačno u našoj državi zavlada zakonitost, ustavnost, red mir, vladavina prava i da se štite ljudska prava", rekao je Đorđević.

Izvor: