Zastava Bosne i Hercegovine

PAMETNA BROJILA ZA 205.000 DOMAĆINSTAVA


Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović prisustvovala je potpisivanju Ugovora o garanciji za projekat “Pametna brojila” između Ministarstva finansija i EBRD-a, kao i Ugovora o zajmu za isti projekat između “Elektrodistribucije Srbije” i EBRD-a.

Mihajlović, koja je prethodno održala sastanak sa delegacijom Evropske banke za obnovu i razvoj, istakla je da je naš cilj da svaki deo zemlje ima konstantno napajanje kvalitetnom električnom energijom, čemu će doprineti ulaganja u distributivnu mrežu.

Potpredsednica Vlade je navela podatak da Srbija danas pravi gubitke u distributivnoj mreži od približno 200 miliona evra godišnje, ocenivši da je šteta da taj novac ide u gubitke umesto da ga ulažemo u dalji razvoj.

Instaliranje pametnih brojila jedan je od načina da te gubitke smanjimo, rekla je ona, istakavši da će ovaj projekat doprineti smanjenju emisija ugljen-dioksida za pet hiljada tona godišnje, ali i pomoći svima koji su na putu energetske tranzicije, odnosno prozjumerima, koji će proizvoditi i trošiti energiju iz obnovljivih izvora.

Potpisali smo ugovor za prvih 40 miliona evra, država je dala garancije za to. Razgovaraćemo sa svim međunarodnim partnerima kako da uložimo više u distributivnu mrežu jer je to osnova da budemo energetski bezbedni, poručila je Mihajlović.

Generalna direktorka EBRD-a za održivu infrastrukturu Nandita Paršad navela je da je reč o 40 miliona evra zajma i da će ovaj projekat doprineti modernizaciji čitave mreže i dovesti do smanjenja emisija ugljen-dioksida.

Ovo je samo početak naše saradnje na pomenutom projektu, koji pruža podršku prozjumerima, omogućava im da kontrolišu i smanje svoju potrošnju i doprinosi smanjenju tehničkih i komercijalnih gubitaka. Drago nam je što možemo doprineti modernizaciji i povećanju energetske efikasnosti u Srbiji, naglasila je ona.

Državni sekretar Ministarstva finansija Saša Stevanović naveo je da je 80 miliona evra ukupna vrednost projekta koji se odnosi na nov način merenja utroška električne energije.

Potpisali smo ugovore za 1A fazu – nabavku i instalaciju sistema i softvera i zamenu postojećih sa približno 205.000 pametnih brojila, precizirao je Stevanović i dodao da će ova faza biti završena do 2025. godine, a čitav projekat do 2027. godine.

Direktor poslovnog sistema “Elektrodistribucije Srbije” Saša Stefanović rekao je da će kroz ovaj projekat biti nabavljeni savremeni sistemi upravljanja potrošnjom električne energije u Čačku, Nišu i Kraljevu.

Benefiti su veliki kako za “Elektrodistribuciju Srbije”, tako i za građane. Moći ćemo da pratimo kvalitet isporučene energije i da građanima isporučimo energiju kakvu zaslužuju, ali i da identifikujemo svako oštećenje i smanjimo gubitke, objasnio je on.

Potpisivanju ugovora prethodio je sastanak Mihajlović sa delegacijom EBRD-a, koju je predvodila Šarlot Ruhe, na kojem je bilo reči o aktuelnim i budućim projektima u rudarskom i energetskom sektoru.

Izvor: Vebsajt Vlade, 14.09.2021.