Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O POSTUPKU UPISA U KATASTAR NEPOKRETNOSTI I VODOVA: Zakonom promenjen neefikasan sistem registracije nepokretnosti


U Srbiji je iz korena promenjen ustaljeni, neefikasan sistem registracije nepokretnosti, kada je uveden novi Zakon o postupku upisa u katastar nepokretnosti i vodova ("Sl. glasnik RS", br. 41/2018, 95/2018 i 31/2019) juna 2018. godine, ocenio je direktor Republičkog geodetskog zavoda (RGZ) Borko Drašković

Drašković je rekao da je Srbija prethodnih nekoliko decenija prošla kroz veoma težak period, što se odrazilo i na sistem zemljišne administracije, ali da RGZ uz pomoć mnogih partnera rešava nasleđene probleme i uvodi inovativna rešenja i tehnologije.

Preopterećen sistem upravljanja zemljištem otežao je i garantovanje vlasništva na nepokretnostima, a što se, kaže Drašković, ogleda u činjenici da danas postoji više od četiri miliona neregistrovanih objekata kao i preko tri miliona stanovnika bez adrese.

On je istakao da je RGZ uspeo, za samo dve godine, da uradi kompletan posao ažuriranja adresnog registra i da danas zajedno s lokalnim samoupravama radi na njihovom obeležavanju.

Geoprostorni podaci su resurs 21. veka i imaju ogroman potencijal za ekonomski i socijalni razvoj jedne države i društva, ocenio je Drašković uoči međunarodne konferencije "Digitalizacijom do razvoja za održivu budućnost u Istočnoj Evropi" koju organizuje RGZ od 18. do 20. septembra u Vrdniku.

Osnovna tema konferencije je važnost digitalne transformacije države i društva sa osvrtom na digitalne prostorne podatke i uvođenje inovativnih usluga koje se odnose na regionalno i prostorno planiranje, pametne gradove i poljoprivredu sledeće generacije.

Konferenciji u Srbiji, RGZ organizuje zajedno sa Zajedničkim istraživačkim centrom (JRC) EU, Svetskom bankom, UNECE, UNFAO i UN-GGIM Evropa.

Izvor: Vebsajt Novosti, 10.09.2019.
Naslov: Redakcija