Zastava Bosne i Hercegovine

VLADA RS: Doneta Odluka o visini minimalne cene rada za period januar–decembar 2020. godine


Vlada Republike Srbije usvojila je Odluku o visini minimalne cene rada za period januar–decembar 2020. godine u iznosu od 172,54 dinara (neto) po radnom satu.

Nakon povećanja od 11,1 odsto, minimalna mesečna zarada iznosiće 30.022 dinara, u odnosu na dosadašnji iznos od 27.022 dinara.

Ovo najznačajnije povećanje do sada, koje će važiti od 1. januara naredne godine, uz planirane poreske olakšice za poslodavce, uticaće na poboljšanje životnog standarda građana i privredu zemlje.

Na sednici je utvrđen Predlog zakona o potvrđivanju Marakeškog ugovora za omogućavanje pristupa objavljenim delima od strane lica koja su slepa, slabovida ili na drugi način onemogućena da koriste štampane materijale.

Marakeški ugovor prvi je međunarodni ugovor iz oblasti autorskog prava, koji jasno naglašava značaj ljudskih prava, omogućava da se poveća broj dela u pristupačnom formatu, kao što je Brajeva azbuka, što slepim i slabovidim licima pruža mogućnost za lični i profesionalni razvoj i napredovanje.

Time stiču ekonomsku samostalnost, mogućnost da se zaposle, što posredno dovodi do smanjenja siromaštva u društvu.

Na sednici je doneta odluka da status spomenika kulture dobiju zgrada Gimnazije u Čačku, kuća Josifa Šojata u Beogradu i zgrada "Hempro" na Terazijama u Beogradu.

Nacionalno sportsko priznanje dodeljeno je odbojkašici Maji Ikodinović (rođenoj Ognjenović) za osvojenu bronzanu medalju na Svetskom prvenstvu u odbojci održanom 2006. godine u Japanu.

Članicama ženske odbojkaške reprezentacije Srbije za osvojenu zlatnu medalju na Evropskom prvenstvu u odbojci održanom u Mađarskoj, Slovačkoj, Poljskoj i Turskoj od 23. avgusta do 8. septembra 2019. godine, dodeljena je novčana nagrada od po 20.000 evra u dinarskoj protivvrednosti. Isti iznos pripao je i njihovom treneru Zoranu Terziću.

Sportistima u disciplini-Košarka 3 na 3 Marku Saviću, Danilu Mijatoviću, Dejanu Majstoroviću i Dušanu Domoviću Bulutu za osvojenu zlatnu medalju na Evropskom prvenstvu održanom u Mađarskoj od 30. avgusta do 1. septembra 2019. godine, Vlada je dodelila nagradu u iznosu od po 20.000 evra u dinarskoj protivvrednosti. Isti iznos za osvojenu medalju, dobio je i njihov trener Goran Vojkić.

Na sednici su usvojene izmene Uredbe o nacionalnim sportskim priznanjima i novčanim nagradama. Povećanjem iznosa novčanih nagrada za sportiste i trenere, Vlada želi da istakne važnost vrhunskih rezultata i osvajanja medalja na najznačajnijim takmičenjima – Olimpijskim igrama, Paraolimpijskim igrama i Šahovskoj olimpijadi.

Usvojenim izmenama iznos za osvojenu zlatnu medalju na ovim takmičenjima podignut je na 50.000 evra u dinarskoj protivvrednosti, za srebrnu na 45, a za bronzanu na 35.000 evra u dinarskoj protivvrednosti.

Ujedno su izjednačeni iznosi za pojedinačne i ekipne sportove, a sve u cilju da se podstakne postizanje boljih rezultata i osvajanje većeg broja zlatnih, srebrnih i bronzanih medalja na sledećim Olimpijskim igrama, Paraolimpijskim igrama i Šahovskoj olimpijadi.

Izvor: Vebsajt Vlade, 13.09.2019.
Naslov: Redakcija