Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

NACRT ZAKONA O ZADRUGAMA: PREDVIđENO JE DA SE ZADRUGAMA KOJE SU STEKLE SVOJU IMOVINU OMOGUćI DA JE UPIšU KAO ZADRUżNU SVOJINU. BROJ ZADRUGARA POTREBNIH ZA OSNIVANJE ZADRUGA BIćE MANJI, A ZADRUGE SA MALIM BROJEM ZADRUGARA NEćE MORATI DA IMAJU UPRAVNI I NADZORNI ODBOR VEć SAMO SKUPšTINU


Nacrt zakona o zadrugama, o kome je javna rasprava u toku, predstavlja osnovni korak u ozdravljenju zadrugarstva u Srbiji, izjavila je pomoćnica ministra privrede, Katarina Jovanović Obradović.

Iako je zadrugarstvo u Srbiji skoro zamrlo, ono je vrlo zastupljen vid poslovanja u savremenim tržišnim ekonomijama koje omogućava poljoprivrednim proizvođačima da ostanu konkurentni.

Jovanović Obradović je nagalsila da je zadrugarstvo bitno za ostvarivanje interesa koje poljoprivredni proizvođači ne mogu samostalno da ostvare. "Zadrugari, pre svega, svoj interes treba da pronađu u zdravom ekonomskom udruživanju, jer zajedno će prodati više proizvoda, dobiti veću maržu, nabaviti đubrivo po boljim cenama" objasnila je ona.

Veliki problem koji decenijama nije rešavan jeste prevođenje drugih oblika svojine u zadružnu. Zbog ovog problema zadruge nisu bile u mogućnosti da raspolažu imovinom čime su bile ograničene mogućnosti njihovog razvoja, objasnila je Obradović Jovanović. Ona je naglasila da Nacrt zakona sada reguliše ovo pitanje, što će dati krila takozvanim "starim zadrugama".

"Veoma je važno da u ovom postupku prevođenja svojine sprečimo eventualne zloputrebe, zato smo uključili predstavnike Ministarstva pravde, Agencije za restituciju, Javnog prvobranilaštva i druge koji mogu da ukažu na rešenja i eventualne propuste koje postoje u ovom Nacrtu zakona. Cilj je da zadrugama omogućimo jednostavan i brz upis imovine, ali i sprečimo eventualne zloupotrebe", rekla je pomoćnica ministra.

Novi Zakon pojednostaviće osnivanje i upravljanje zadrugama. Broj zadrugara potrebnih za osnivanje zadruga biće manji, a zadruge sa malim brojem zadrugara neće morati da imaju Upravni i Nadzorni odbor već samo Skupštinu.

Nacrtom zakona je način osnivanja zadruga pojednostavljen, a zadrugarima je omogućeno da imaju po jedan ulog (jedan ulog - jedan glas). Zadruge su oslobođene osnivanja obaveznog rezervnog fonda i propisuju se poslovi zadružnog saveza.

Nacrt zakona o zadrugama možete pogledati ovde.

Izvor: Vebsajt Ministarstva privrede, Redakcija, 15.09.2015.