Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

GRAD BEOGRAD: 15. SEPTEMBRA 2015. GODINE ODRżANA SEDNICA SKUPšTINE GRADA - USVOJENI ZAKLJUčAK O POTREBI DOBIJANJA KREDITNOG REJTINGA, ODLUKA O IZRADI PLANA DETALJNE REGULACIJE TUNELSKE VEZE SAVSKE I DUNAVSKE PADINE, USVOJENO NEKOLIKO KADROVSKIH ODLUKA, USVOJENA INFORMACIJA O PREDUZEćU "BEOGRADVODE", KOJOM SE ONO VRAćA U DELOKRUG PREDUZEćA "SRBIJAVODE"


Odbornici Skupštine grada Beograda usvojili su, 15. septembra 2015. godine, Zaključak o potrebi dobijanja kreditnog rejtinga za grad Beograd.

Dobijanje kreditnog rejtinga je, kako piše u obrazloženju odluke, neophodno za izlazak glavnog grada na finansijsko tržište u svojstvu emitenta municipalnih obveznica, kao i za buduće investicione projekte.

Kreditni rejting predstavlja mišljenje o kreditnom riziku u narednom periodu i podrazumeva procenu sposobnosti i spremnosti izdavaoca da pravovremeno i u potpunosti izmiruje obaveze prema kreditorima.

Na osnovu procenjenog kreditnog rejtinga, investitori će biti u mogućnosti da direktno analiziraju kreditni rizik i samim tim će se odlučiti se da li će i pod kojim uslovima otkupiti obveznice ili obezbediti kredite.

Grad Beograd u narednom periodu planira angažovanje ovlašćene agencije radi dobijanja kreditnog rejtinga grada.

Finansijska sredstva za dobijanje kreditnog rejtinga u iznosu o tri miliona dinara obzbeđena su gradskim budžetom.

Odbornici Skupštine grada Beograda usvojili su i Odluku o izradi plana detaljne regulacije tunelske veze Savske i Dunavske padine, za šta će biti izdvojeno 7,9 miliona dinara, koliko iznosi procenjena finansijska vrednost izrade plana. Izrada plana biće poverena Urbanističkom zavodu Beograda, a sredstva za njegovu izradu obezbediće Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda.

Odbornici su prihvatili i nekoliko planova detaljne regulacije, među kojima je i za područje između auto-puta, kompleksa Beogradske industrije piva i bezalkoholnih pića, kompleksa železničke stanice "Beograd-centar" i dela planirane saobraćajnice prvog reda – "Transverzale".

Na početku sednice usvojeno je i nekoliko kadrovskih odluka, među kojima je i imenovanje Slobodana Miškovića za direktora privrednog društva "Slobodna zona Beograd 2015", koje je Skupština grada formirala jula 2015. godine, s ciljem da se podstakne privredna aktivnost na lokacijama gde se formira slobodna zona, kao i investiranje domaćeg i stranog kapitala i organizovanje proizvodnje na domaćem tržištu i u izvozu.

Odlukom Skupština grada Beograda područje Banjičke šume od 15. septembra 2015. godine je zaštićeno područje - spomenik prirode "Bajfordova šuma". Rešenjem je promenjen naziv, ali i ukupna površina zaštićenog područja koja iznosi 40 hektara, osam ari i dva metra kvadratna, a na zaštićenom području uspostavlja se režim zaštite III stepena.

Odbornici su usvojili i informaciju o preduzeću "Beogradvode", kojom se ono vraća u delokrug preduzeća "Srbijavode", u okviru usklađivanja sa propisima EU.

Nove nazive dobile su ulice na teritoriji opština Čukarica, Voždovac, Barajevo, Palilula i Zemun. Tako je na Čukarici Ulica Ivana Tabakovića preimenovana u Ulicu Jovana Dučića, ulica koja počinje od Brđanske i ide granicom opština Barajevo i Voždovac dobila je naziv Put za Batašinu, nova ulica između Ilije Smiljanića i Trojanske na Paliluli ubuduće će se zvati Ulica Svete Petke, a u Zemunu ulica koja počinje od Pregrevice, između 108 i 110 i ide paralelno sa tokom reke Dunav, zvaće se Desna obala Dunava.

Odbornici su usvojili i Predlog odluke o izmeni Odluke o utvrđivanju zakupnina za poslovni prostor na kome je nosilac prava javne svojine Grad Beograd. Ova odluka doneta je jer je utvrđeno da spisak ulica po zonama ne sadrži određene ulice koje su ovom odlukom uvrštene u ovaj spisak i svrstane u odgovarajuće zone.

Izvor: Vebsajt Tanjug, 15.09.2015.