Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

NARODNA BANKA SRBIJE: Stopa rasta u 2018. godini revidirana na četiri odsto


Narodna banka Srbije (NBS) je revidirala procenu rasta bruto domaćeg proizvoda (BDP) u 2018. godini sa 3,5 na četiri odsto, izjavila je guvernerka Jorgovanka Tabaković.

Ona je na prezentaciji izveštaja o inflaciji ukazala da je rast građevinarstva i poljoprivrede brži od očekivanog uticao na to da centralna banka proceni da će ovogodišnji rast BDP biti veći nego što je prognozirano.

Prema projekciji NBS rast BDP u 2019. godini biće 3,5 odsto, kao što je i ranije procenjeno.

"I Evropska komisija je ocenila da privrednom rastu Balkana u 2018. godini najviše doprinosi Srbija", ukazala je Tabaković.

Istakla je da najvažnijim rezultatom svog prethodnog šestogodišnjeg mandata smatra to što je niska inflacija postala "normalnost" u Srbiji i da je sa 12,9 odsto u 2012. godini za manje od godinu dana spuštena na 2,2 odsto.

Dodala je da je inflacija od 2013. godine do danas očuvana na godišnjem nivou od dva odsto u proseku.

"Pet godina za redom inflacija je niska, stabilna, predvidiva i na nivou inflacije u evropskim zemljama, a u julu je bila 2,4 odsto. NBS veruje da će inflacija biti niska i u budućnosti", rekla je Tabaković.

Za prethodnih šest godina NBS je, prema njenim rečima, očuvala i relativnu stabilnost deviznog kursa, jer je dinar prema evru ojačao za 0,5 odsto, uprkos turbulencijama u međunarodnom okruženju, Bregzita, normalizacije monetarne politike FED-a, trgovinskih i geopolitičkih tenzija i pada indeksa na azijskim berzama.

"Mi smo pažljivo ocenili intenzitet i vrstu pritiska na deviznom tržištu i intervenisali nepristrasno u oba smera kupovine i prodaje deviza", rekla je Tabaković.

Dodala je da je jačanje otpornosti domaće ekonomije na šokove iz međunarodnog okruženja doprinelo da se devize više kupuju nego prodaju zbog čega su poslednje dve godine devizne rezerve NBS povećane za 1,1 milijardu evra.

Neto devizne rezerve su, kako je rekla, krajem jula iznosile 9,5 milijardi evra i bile su najviše od 2000. godine, a povećana je i količina zlata u deviznim rezervama na 19,9 tona, što je za 5,1 tonu više nego 2012. godine.

Istakla je da su od maja 2013. godine prepolovljene kamatne stope na nove i postojeće kredite za stanovništvo, a za privredu su trostruko niže, što je povećalo dohodak i investicije.

"U 2017. godini troškovi privrede po osnovu kamata bili su smanjeni za 37 odsto ili za 54 milijarde u odnosu na 2014. godinu, a troškovi privrede na osnovu kursnih razlika pali su za 60 odsto ili 148 milijardi dinara", rekla je guvernerka.

U poslednje tri godine smanjen je i nivo problematičnih kredita za 60 odsto, i njihovo učešće u ukupnim kreditima je sa 22,4 odsto smanjeno na 7,8 odsto u junu, a u julu na ispod sedam odsto.

Na pitanje da objasni šta znači najavljeno uvođenje instant platnog sistema, Tabaković je rekla da će se novac u najkraćem roku naći na adresi onoga kome je namenjen i da se sistem usaglašava sa Poreskom upravom.

Odgovarajući na pitanje šta će joj biti najveći izazov u novom mandatu Tabaković je rekla da "održi postignute rezultate, nisku inflaciju, finansijsku stabilnost i da se nastavi usaglašavanje sa standardima EU", a da joj je za postizanje najboljeg kreditnog rejtinga 'A' potrebna saradnja s drugim granama vlasti.

Ona je najavila da će "biti posla" za NBS, jer se sumnja na kartelsko ponašanje banaka.

Generalni direktor Direktorata za ekonomska istraživanja i statistiku NBS Ana Ivković rekla je da neizvesnost u međunarodnom okruženju potiče od svetskih cena primarnih proizvoda, pre svega nafte.

"Cena nafte se u poslednjih godinu dana kretala uzlaznom putanjom i porasla za 11,2 odsto i dostizala 79 dolara po barelu, ali projekcije pokazuju da će cena krajem ove godine biti oko 74 dolara, a u naredne dve godine će se spustiti na 71 do 68 dolara po barelu", rekla je Ivković.

Izvor: Vebsajt N1, Emina Kovačević, 15.08.2018.
Naslov: Redakcija