Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

OD SLEDEĆEG MESECA POČINJE PRIMENA NOVIH PROPISA EU O USISIVAČIMA: Evroskeptici smatraju da su nova pravila primer prevelikog uplitanja Brisela u svakodnevni život građana


Novi propisi Evropske unije o usisivačima, koji treba da povećaju energetsku efikasnost i smanje emisije ugljen-dioksida, počeće da se primenjuju narednog meseca. Novi usisivači će omogućiti veću uštedu i manju buku, ali evroskeptici smatraju da su nova pravila primer prevelikog uplitanja Brisela u svakodnevni život građana.

Maksimalni nivo buke novih usisivača smanjen je na 80 decibela, što je mnogo manje od mnogih usisivača koji se danas koriste. Neki emituju nivo buke preko 95 decibela, a 85 decibela se smatra "aktivnim nivoom" pri kojem se preporučuje zaštita ušiju.

Usisivači će od septembra moći da imaju maksimalnu snagu od 900 vati, u odnosu na dosadašnjih 1.600.

Propisi će početi da se primenjuju u septembru i odnosiće se na sve modele koji se proizvode ili prodaju u zemljama Evropske unije.

Radnje će moći da nastave da prodaju stare modele koji nisu usklađeni s novim propisima i posle septembra, ali samo do isteka zaliha. Novi propisi se neće odnositi na uređaje kao što su ručni usisivači i aparati za glačanje podova.

Evropska komisija tvrdi da će potrošači izborom efikasnijeg usisivača uštedeti više od 55 evra tokom veka trajanja aparata.

Od narednog meseca najefikasniji usisivači će moći da imaju oznaku energetske efikasnosti A+++, na osnovu snage i sposobnosti sakupljanja prašine.

Maksimalna snaga usisivača je već ranije bila smanjena s 1.800 vati novim propisima iz 2014. godine, čiji je cilj bio da obezbede da ti kućni aparati budu kvalitetniji, manje bučni i da ispuštanju manje prašine u vazduh.

Protivnici EU, posebno u Velikoj Britaniji, često su ta nova pravila o kućnim aparatima koristili kao primer, kako tvrde, preteranog mešanja Brisela u svakodnevni život.

Evropska komisija je prošle godine priznala da je negativno medijsko izveštavanje uticalo na njenu odluku da nove propise ne primenjuje na tostere i fenove za kosu.

Izvor: Vebsajt Euractiv, 15.08.2017.
Naslov: Redakcija