Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

ZAKON O ZAŠTITI PODATAKA O LIČNOSTI: Poverenik traži da se video nadzor u psihijatrijskim ustanovama sprovodi u skladu sa Zakonom


Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić apelovao je danas na ministra zdravlja Zlatibora Lončara na preduzimanje mera kojim bi se obezbedilo da se video nadzor u ustanovama psihijatrijskog tipa uspostavlja na zakonit način i u skladu sa stvarnom svrhom.

U saopštenju se navodi da je poverenik, povodom predstavke dela zaposlenih, sproveo postupak nadzora nad sprovodjenjem i izvršavanjem Zakona o zaštiti podataka o ličnosti ("Sl. glasnik RS", br. 97/2008, 104/2009 - dr. zakon, 68/2012 - odluka US i 107/2012) na jednoj psihijatrijskoj klinici

Dodaje se da su podnosioci predstavke ukazali na etičke, stručne i pravne implikacije obrade ličnih podataka putem video nadzora, posebno na pitanje koristi takvog nadzora nad pacijentima u odnosu na moguće neželjene pojave, uz navodjenje primera da se takav nadzor ne sprovodi u drugoj ustanovi sličnog tipa zbog negativnog stava psihijatara.

Šabić je naveo da je u postupku nadzora utvrdjeno da su kamere sistema video nadzora postavljene u svim prostorijama u kojima borave pacijenti, uključujući sobe, prostorije za dnevni boravak, prostorije za radnu terapiju i hodnike, čak i u unutrašnjosti toaleta.

"Kao svrha ovakve obrade navedena je bezbednosna prevencija, sprečavanje samopovredjivanja ili nanošenja povreda drugim licima od strane pacijenata i zaštita imovine Kliničkog centra, a potom i dokazivanje u slučaju incidentnih dogadjaja, a kao pravni osnov navedene su odredbe Zakona o privatnom obezbedjenju ("Sl. glasnik RS", br. 104/2013 i 42/2015)", navodi se u saopštenju.

Šabić je dodao da, medjutim, niko od medicinskog osoblja u realnom vremenu ne prati sliku sa kamera i nije za to zadužen, kao i da pacijenti nisu prethodno upoznati sa vršenjem video nadzora, a da Klinički centar ne poseduje akte koji se odnose na procenu rizika, niti akte koje bi takvu obradu podataka činile dopuštenom.

Poverenik je dodao da je u prethodne dve godine sprovodivši nadzor u nekoliko psihijatrijskih ustanova bio u prilici da se suoči sa praksom koja je vrlo neuskladjena i raznolika.

Poverenik smatra da je nužno obezbediti zakonitu, svrsishodnu i ujednačenu praksu, uvek imajući u vidu činjenicu da pacijenti s mentalnim smetnjama u skladu sa Zakonom o zaštiti lica s mentalnim smetnjama ("Sl. glasnik RS", br. 45/2013) imaju i zadržavaju, u svim konkretnim okolnostima, pravo na human tretman i poštovanje dostojanstva uključujući i pravo na privatnost, i očekuje od ministarstva preduzimanje mera kojima će to biti obezbedjeno, navodi se u saopštenju.

Izvor: Beta, 15.08.2017.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija