Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

ZAKON O SISTEMU PLATA U JAVNOM SEKTORU: Mreža inspektora Srbije uputila je zahtev za izmenu Zakona i povećanje plata do 20% za inspektore na terenu


Zahtev o izmeni Zakona o sistemu plata u javnom sektoru ("Sl. glasnik RS", br. 18/2016 i 108/2016), kojim se traži povećanje plata, potpisala su 804 inspektora.

U zahtevu se navodi da je potrebno napraviti razliku između inspekcijskog nadzora koji se obavlja na terenu i rada u kancelariji sa istom stručnom spremom, i traži poseban korektivni koeficijent za terenski rad.

Inspektori su naveli da nadzor podrazumeva rad po smenama, noću i vikendom, a da su inspektori na terenu izloženi raznim neprijatnostima i rizicima, pa je nemoguće vrednovati ga na isti način kao i rad u kancelariji.

Komunalni inspektor Čačka Dragoman Paunović rekao je danas da inspektori zahtevaju da se sistem plata uredi "na pošten, principijelan i pravičan način".

- Da li je pošteno i pravično da istu platu imaju službenici u istoj stručnoj spremi, na primer oba su diplomirani pravnici, čije su plate sistemskim zakonima svrstane u istu platnu grupu, ali prvi službenik radi u kancelarijskim uslovima, dok inspektor pretežni deo radnog vremena provodi na terenu, izložen rizicima po život i zdravlje - naveo je Paunović.

On je dodao da su u prethodnih pet godina inspektori doživeli "dva teška udarca na plate" - 2012. godine kada je uredbom Vlade ukinut korektivni koeficijent do 20%, a drugi kada je 2013. godine čitavom javnom sektoru plata snižena za 10%.

Izvor: E-kapija, 15.08.2017.
Naslov: Redakcija