Zastava Bosne i Hercegovine

NOVI ZAKON O POREKLU IMOVINE: Neophodan je mehanizam da spreči nezakonito bogaćenje i rad na otkrivanju uzroka, pre nego na sankcionisanju posledica


Zlatko Minić iz Transparentnosti Srbija kaže za N1 da javnost bode oči kada se kaže da neki imaju mnogo novca, a ne prijavljuju prihode. On dodaje da treba da imamo stalne mehanizme koji će onemogućavati da neko ne plaća porez.

"Usvojimo neki propis koji ima dobre odredbe, a ne primenjujemo ga. Ne vidim da novi zakon rešava suštinsko pitanje - uzrok kako je nekao stekao tu imovinu. A ne, jer eto plaća porez, a nećemo ga pitati kako je stekao imovinu", kazao je on.

Minić naglašava da nam je potreban efikasan mehanizam koji će sprečiti nezakonito bogaćenje i koji će sankcionisati "ako to ne možete da dokažete".

"Uvođenje krivičnog dela nezakonito bogaćenje, dobijate mogućnost da krivično gonite nekoga ko ne može da dokaže kako je došao do imovine, ta pretnja sankcijom deluje preventivno", kaže Minić i dodaje da se kod nas izbegava rasprava o takvom mehanizmu, "a uvodi se neki koji će poslužiti da naplatimo novac".

Na pitanje kome odgovara ili ne odgovara ovaj zakon, Minić kaže da to zavisi od toga kako će zakon izgledati.

"Treba nam nešto što će onemogućiti ili sprečiti korupciju i to treba posebno da se odnosi na ljude u javnom sektoru. Imamo poreske zakone i ne vidim da zakonom o poreklu imovine treba juriti da li je zakonom plaćeno pola plate ili cela... Ne vidim da imamo kapacitete u poreskoj upravi da provere sve i podvuku crtu. Ne treba nam zakon koji će rešiti stvari jednokratno već efikasna poreska uprava", zaključio je Minić.

Podsetimo, nacrt radne verzije Zakona o poreklu imovine, čije se donošenje decenijama obećava, predviđa ispitivanje imovine pet godina unazad i višestruko uvećane poreze za one kod kojih se utvrdi nesrazmera između načina života i prihoda.

Izvor: Portal 021, 13.08.2017.
Naslov: Redakcija