Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O OZAKONJENJU OBJEKATA: ODGOVORI MINISTARSTVA NA PITANJA GRAđANA


Ministarstvo građevinarstva odgovara na pitanja čitalaca "Novosti" o Zakonu o ozakonjenju objekata ("Sl. glasnik RS", br. 96/2015). Pitanja se mogu slati na mejl legalizacija@novosti.rs

Vlasnik sam stana od 40 kvadratnih metara na šestom, poslednjem spratu u zgradi koja je legalizovana i svi smo vlasnici svojih stanova. Iznad mog stana nalazi se takozvana šupljina - zatvoreni deo tavanskog prostora, spratne visine 180-200 cm i istog gabarita od 40 m2. Kako se u taj prostor može ući samo iz mog stana, povezali smo ga stepenicama, a ja sam još 2006. predala dokumentaciju za legalizaciju. Interesuje me da li je potrebna saglasnost ostalih vlasnika s obzirom na to da se ni na koji drugi način ne može ući u taj prostor, osim iz mog stana. Ili je je dovoljno da s predsednikom kućnog saveta ili Skupštine stanara napravim neki ugovor koji ću priložiti uz prethodnu dokumentaciju. Šta ako u zgradi nekoliko vlasnika želi da daju saglasnost, a ostali ne žele? Ko u tom slučaju može da ospori korišćenje navedenog prostora? I kako se, uopšte, meni može osporiti legalizacija dela prostora koji se nalazi samo iznad mog stana?

- Odgovor je u članu 10 stav 4 Zakona o ozakonjenju objekata, kojim je, između ostalog propisana i vrsta dokaza koja se dostavlja u postupku ozakonjenja, kada je predmet ozakonjenja pripajanje zajedničkih prostorija susednom stanu.

Kako da legalizujemo garsonjeru koju je moja supruga nasledila od oca pre pet godina i na koju redovno dobijamo i plaćamo porez i komunalije? Garsonjera se nalazi u Novom Sadu - Novo naselje u stambenoj zgradi na drugom spratu, a cela zgrada nije uknjižena. Zgrada je izgrađena 1992. godine, investitor je bio grad Novi Sad.

- Činjenica da zgrada nije uknjižena ne daje odgovor da li je za zgradu izdata građevinska dozvola. Ako je to slučaj, tada investitor ima obavezu da pribavi upotrebnu dozvolu u redovnom postupku, da se upiše zgrada u javnu knjigu, a da se potom i vi upišete kao vlasnik na posebnom delu zgrade - stanu, jer imate osnov za upis - pravnosanažno rešenje o nasleđivanju.

Kupio sam stan u nadograđenom delu stambenog objekta. Objekat je geodetski snimljen i ucrtan u katastarske planove, a stanovi izgrađeni u prvobitnom obliku objekta su uknjiženi u katastar nepokretnosti. Zbog prokišnjavanja ravnog krova, firma investitor dobila je građevinsku dozvolu za podizanje jedne etaže i izradu kosog krova. Zbog povoljnije cene stan sam kupio u izgradnji. Međutim, investitor je izgradio više nego što je projektom predviđeno i građevinskom dozvolom odobreno, zbog čega je 2010. podneo zahtev za legalizaciju, po kome se do danas nije postupalo. Dotični stan se nalazi u delu koji je obuhvaćen građevinskom dozvolom. Kada je donesen zakon o upisu nelegalnih objekata u Evidenciju katastra nepokretnosti, podneo sam u februaru 2014. zahtev za upis sa svom Zakonom predviđenom dokumentacijom. Kako se ni po tom predmetu nije postupilo do donošenja Zakona o ozakonjenju, predmet je prosleđen Urbanizmu - Direkciji za legalizaciju. Kada sam otišao da se interesujem o statusu predmeta, stekao sam utisak da se vrši opstrukcija predmeta i rečeno mi je da donesem geodetski snimak objekta (iako je objekat geodetski snimljen i uknjižen), saglasnost 50 odsto stanara i protivpožarnu saglasnost, što se moralo prikupiti i dobiti pre izdavanja građevinske dozvole. Molim vas za preciznije tumačenje zakona i pravni savet.

- Svi dokazi koji su dostavljeni u postupku legalizacije mogu se koristiti i u postupku ozakonjenja objekata, te ih u tom smislu ne morate ponovo dostavljati. Iz vaših navoda može se zaključiti da je obveznik ozakonjenja investitor radova, te je na njemu obaveza dostavljanja eventualno novih dokaza, kada to pisanim putem od njega zatraži nadležni organ.

Supruga i ja smo dobili dozvole za izgradnju privremenih objekata od po 30 m2 u Zemunu. Izgradili smo dva objekta koje smo spojili u jedan i za njega smo podneli dva zahteva za legalizaciju po prvom zakonu o legalizaciji Opštini Zemun, a koje smo potom po drugom zakonu o legalizacijii podneli na gradskom nivou spojili u jedan zahtev na suprugino ime. I poreska prijava za objekat je na suprugino ime. Pošto smo pred razvodom može li se legalizacija uraditi na prva dva zahteva odnosno na mene i na suprugu?

- Predmet ozakonjenja je objekat koji je celina u građevinskom smislu i koji ispunjava i druge uslove propisane Zakonom. Vi možete nadležnom organu uputiti podnesak u kome tražite da se ozakonjenje sprovede i u odnosu na vas, kao idealnog suvlasnika nepokretnosti, ali je to činjenica koju morate dokazati u postupku. Ukoliko se vaša supruga tome ne protivi, nadležni organ će ovu činjenicu prihvatiti i rešenje o ozakonjenju doneti na oba suvlasnika.

Komšija je delom svoje kuće zauzeo celu parcelu koja je u mom privatnom vlasništvu. Dobio je rešenje da može da ozakoni objekat, na koje sam se žalio u zakonskom roku. Napominjem da je u toku sudski proces u vezi sa zauzećem dotične parcele. Da li je moguće da može da ozakoni svoj objekat sa zauzećem moje parcele?

- Prema vašim navodima, za deo parcele na kome je nezakonito izgrađen objekat drugog lica vodi se sudski spor. Shodno tome, nadležni organ će sačekati okončanje sudskog spora, a potom doneti odluku o daljem vođenju postupka ozakonjenja.

Stambeno-poslovna zgrada sa 20 stanova je izgrađena 1997. Zahtev za legalizaciju smo podneli još 2010. godine i on se nalazi u Sekretarijatu za legalizaciju. Na podneti zahtev do danas nismo dobili nikakav odgovor. Zgrada ima građevinsku dozvolu, ali nema upotrebnu dozvolu, jer je investitor odstupio od projekta i građevinske dozvole i nadgradio još jedan sprat. Kako je investitor otišao pod stečaj, uvidom u arhiv Opštine Stari grad kao i Arhiv Grada Beograda nismo mogli da pribavimo Projekat o izgradnji. U skladu sa sugestijama Sekretarijata za legalizaciju, sledi nam pribavljanje Izveštaja o izvedenom stanju. Imamo poteškoća sa stanarima dva stana koji su uknjižili svoje stanove po prethodnom zakonu. Da li legalizaciji po novom zakonu o ozakonjenju objekata podležu i navedena dva stana ili ne, i da li treba da učestvuju u podeli troškova oko pribavljanja potrebne dokumentacije po osnovu legalizacije?

- Kao prvo, u navedenoj situaciji morate proveriti da li je za vašu zgradu predviđena izrada Izveštaja ili Projekta za izvođenje, a potom izraditi tehnički dokument prema zahtevu nadležnog organa. Komšije koje su ozakonile stanove po Zakonu o posebnim uslovima imaju upisano pravo svojine na stanovima. Trebalo bi proveriti da li su podneli zahtev za ozakonjenje u skladu sa novim zakonom, te ako jesu - onda i oni treba da učestvuju u troškovima. Rok za podnošenje ovog zahteva je istekao 27. maja ove godine.

Izvor: Vebsajt Novosti, 13.08.2016.
Naslov: Redakcija