Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

MOLBE ZA UPIS U SREDNJE ŠKOLE PODNOSE SE OD 22. DO 25. AVGUSTA


Učenici koji nisu raspoređeni ni u prvom ni u drugom upisnom krugu u srednje škole u za školsku 2016/2017. godinu, za upis u trećem krugu mogu da podnesu molbe Okružnoj upisnoj komisiji u periodu od 22. do 25. avgusta. Kako je ranije saopštilo Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, nakon drugog kruga upisa ostalo je neraspoređeno 99 učenika.

Posle 1. septembra, upis učenika je u nadležnosti direktora škole, koji je odgovoran za zakonitost rada i uspešno obavljanje delatnosti ustanove, što podrazumeva i obavezu odlučivanja o svakom pisanom zahtevu učenika, odnosno roditelja ili staratelja učenika za promenu škole ili obrazovnog profila. Propisano je da direktor može pozitivno rešiti takav zahtev u slučaju da u odeljenju ima slobodnih mesta jer nije upisano puno odeljenje ili se neki učenik ispisao.

U prvom upisnom krugu u srednje škole raspoređeno je ukupno 66.579 učenika, od kojih je 54.987 u četvorogodišnje škole. Kako je navelo Ministarstvo, od ukupnog broja raspoređenih u četvorogodišnje škole, 38.346 učenika raspoređeno je u četvorogodišnje obrazovne profile u srednjim stručnim školama, a 16.641 učenika upisalo je gimnazije. U trogodišnje obrazovne profile u srednjim stručnim školama upisano je 9.860 učenika, što je za 1.843 učenika više u odnosu na prošlu godinu. Prema prvoj želji raspoređeno je 60,54 odsto učenika, po drugoj - 15 odsto, trećoj - 7,43 odsto, od četvrte do desete želje raspoređeno je 14,7, a od desete do dvadesete 2,32 odsto učenika.

Za drugi upisni krug za sve učenike koji nisu raspoređeni u prvom krugu bilo je slobodno 9.270 slobodnih mesta, od toga u četvorogišnjim školama 5.744, a u trogodišnjim 3.526. Treći upisni krug neraspoređeno je dočekalo 99 svršenih osnovaca.

Kada se sve sabere, u srednjim školama u Srbiji je ostalo više od 9.000 slobodnih mesta. Dok su recimo u velikim gradovima gimnazije i veći broj srednjih škola popunjene gotovo do poslednjeg mesta, u gimnazijama u manjim gradovima i mestima u Srbiji ima po koje mesto, a u srednjim školama van velikih centara za pojedine obrazovne profile ima i po desetak, i više slobodnih mesta.

Izvor: Dnevnik, V.C, 14.08.2016.