Zastava Bosne i Hercegovine

PRAVILNIK O BLIŽIM USLOVIMA, KRITERIJUMIMA I NAČINU IZBORA, TESTIRANJA I PROCENE DAVAOCA REPRODUKTIVNIH ĆELIJA I EMBRIONA: Nakon sugestije Zaštitnika građana Pravilnik izmenjen tako da je LGBTI osobama omogućeno da budu donori jajnih ćelija i embriona


Nakon sugestije Zaštitnika građana, Ministarstvo zdravlja Republike Srbije izmenilo je pravilnik kojim se bliže određuju kriterijumi i uslovi za davanje reproduktivnih ćelija i embriona čime je pripadnicima LGBTI zajednice u našoj zemlji omogućeno da budu donori.

Zaštitnik građana je sredinom 2019. godine od Uprave za biomedicinu Ministarstva zdravlja zatražio izjašnjenje u vezi sa Pravilnikom o bližim uslovima, kriterijumima i načinu izbora, testiranja i procene davaoca reproduktivnih ćelija i embriona ("Sl. glasnik RS", br. 27/2019 i 41/2021) kojim LGBTI osobama nije omogućemo da budu davaoci reproduktivnih ćelija i embriona.

U oktobru iste godine Uprava za biomedicinu je dostavila predlog izmena ovog pravilnika Zaštitniku građana, koji se saglasio sa istim uz sugestiju da bi trebalo u potpunosti omogućiti pripadnicima LGBTI zajednice da budu donori jajnih ćelija i embriona.

Sugestija Zaštitnika građana uvrštena je u novi Pravilnik o izmeni i dopuni Pravilnika o bližim uslovima, kriterijumima i načinu izbora, testiranja i procene davaoca reproduktivnih ćelija i embriona, koji je stupio na snagu 7. aprila 2021. godine.

Izvor: Vebsajt Zaštitnika građana, 14.07.2021.
Naslov: Redakcija