Zastava Bosne i Hercegovine

NOVI PROPISI IZ OBLASTI ENERGETIKE: Biće pojednostavljena procedura za ugradnju solarnih panela, a država će subvencionisati deo troškova ugradnje, koji se kreću od pet do šest hiljada evra


Postavljanje solarnih panela na kućama u Srbiji je retka pojava. Češće bi mogli da ih viđamo posle usvajanja četiri energetska zakona kojima će bar donekle biti regulisana ta oblast. Procedura za ugradnju i dobijanje dozvola trajala je godinama, a iz Ministarstva energetike poručuju da je ugradnja solarnih panela sada značajno pojednostavljena. Nadležni najavljuju i finansijsku podršku građanima koji se odluče za njihovu ugradnju.

Po sličnom principu kao i za zamenu stolarije, u planu je novi konkurs za kraj avgusta, odnosno početak septembra, kada će pozvati lokalne samouprave da podrže novi projekat ugradnje solarnih panela.

"Građani će na javni poziv moći da konkurišu uz profakturu izabranih privrednih subjekata. Ministarstvo i jedinice lokalne samouprave obezbediće do 25 odsto podsticaja, a građani će učestvovati sa najmanje 50 odsto sopstvenih sredstava", objašnjavaju za Euronews Srbija u Ministarstvu energetike.

Ugradnja panela u proseku košta imeđu 5.000 i 6.000 evra, ali bi uz subvencije resornog ministarstva i lokalne samouprave građane mogla da košta između 2.500 i 3.000 evra.

Ko će moći da konkuriše i kako?

U Ministarstvu energetike napominju da će subvencije za solarne panele biti dodeljivane samo građanima koji budu koristili koncept kupca-proizvođača.

"Iako je uvođenje ovog koncepta podsticajna mera sama po sebi, jer omogućava da se investicija vrati u periodu od 8 do 10 godina, a nakon toga proizvodnja električne energije postaje besplatna, Ministarstvo je doneleo odluku da podrži prve kupce-proizvođače kako bi ovaj koncept što pre zaživeo" navode u resornom ministarstvu.

Oni ističu da je procedura takva da sve može da se uradi u četiri koraka. Prvi je prikupljanje tehničke dokumentacije, a drugi dobijanje rešenja o odobrenju izvođenja radova što je jednostavnije od procedure za građevinsku dozvolu. Treći korak je ugradnja panela i na kraju, zaključuje se ugovor sa Elektrodistribucijom Srbije koji će biti maksimalno jednostavan za građane.

Izvor: Euronews, Zlatica Radović, 15.07.2021.
Naslov: Redakcija