Zastava Bosne i Hercegovine

NBS: Sve veći broj korisnika internet plaćanja i prodaje na rate domaćom Dina karticom


Narodna banka Srbije obaveštava javnost da se domaća Dina kartica trenutno prihvata u 1.200 internet prodavnica u Srbiji, a svakog meseca broj korisnika koji plaćaju domaćom karticom na internetu konstantno raste.

U internet prodavnicama gde je omogućeno plaćanje Dina karticom mogu se nabaviti knjige, tehnička roba, avionske i autobuske karte, ulaznice za različite događaje, igračke, odeća, obuća, kao i razne usluge poput hotelskih usluga, usluga turističkih agencija, specijalnih bolnica – banja, cvećara i dr., a može se obaviti i svakodnevna kupovina kod najvećih trgovinskih maloprodajnih lanaca u zemlji.

Pored navedenog, Dina karticom se preko interneta mogu platiti komunalne usluge – Infostan, usluge mobilnih i kablovskih operatera, kao i naknade za usluge državnih agencija i institucija, poput Agencije za privredne registre – portal eUprava i lokalne poreske administracije.

Spisak svih prodajnih mesta na kojima se može plaćati domaćom karticom na internetu možete pronaći na ovom linku.

Narodna banka Srbije podseća na to da je u oktobru 2020. godine na benzinskim stanicama  NIS Petrol i Gazprom omogućena usluga podizanja gotovine uz kupovinu – svi korisnici Dina kartica mogu bez naknade da podignu do 5.000 dinara. U prethodnom periodu, obavljeno je preko 30.000 podizanja gotovine Dina karticom uz kupovinu na benzinskim stanicama. Broj ovih transakcija se povećava iz meseca u mesec, tj. ova usluga postaje sve popularnija kod korisnika Dina kartica. Najveći broj transakcija je izvršen na prodajnim mestima u područjima gde je mreža bankomata manje razvijena, što govori o posebnoj važnosti ove usluge za manje razvijena područja, što je i bio jedan od razloga zbog kojih je Narodna banka Srbije omogućila ovaj servis.

Za više informacija o nacionalnoj kartici pozivamo vas da posetite internet prezentaciju sistema DinaCard.

Izvor: NBS, 15.07.2021.
Naslov: Redakcija