Zastava Bosne i Hercegovine

VIŠE OD 60 ODSTO ZAPOSLENIH RADI OD KUĆE


Čak 41 odsto radnika u Srbiji nakon ukidanja vanrednog stanja povremeno odlazi na posao, dok petina zaposlenih obavlja posao isključivo od kuće. To znači da je zbog pandemije virusa korona u više od 60 odsto kompanija u našoj zemlji uveden rad od kuće kao privremena ili stalna mera, pokazalo je najnovije istraživanje sajta za zapošljavanje "Infostud". Studija koja je urađena na reprezentativnom uzorku od 2.285 ispitanika i 450 kompanija, takođe je pokazala da svega 38 odsto radnika u Srbiji svakodnevno dolazi na posao ili ide na teren, a to su radnici čija je priroda posla takva da ga ne mogu obavljati u sigurnosti svog doma. Šansu da rade od kuće uglavnom imaju IT stručnjaci i oni čiji je posao vezan za kompjuter - njihovi poslodavci su procenili da je zdravlje važnije od fizičkog dolaska na posao.

Ovo istraživanje takođe je pokazalo da u više od trećine kompanija rad od kuće ostaje opcija makar za deo zaposlenih i kada se epidemiološka situacija potpuno smiri. Naime, rukovodioci industrija kao što su finansije i osiguranje (njih 71 odsto), IT sektor (69 odsto), kontakt i biznis centri (75 odsto) i sektor robe široke potrošnje (75 procenata) ističu da će i nakon ove krize praktikovati fleksibilnije uslove u pogledu rada od kuće za svoje zaposlene. Istovremeno, čak 54 odsto kandidata izjavljuje da bi i nakon završetka pandemije virusa korona volelo da kombinuje rad od kuće sa radom na poslu, trećina želi da se vrati u kancelariju ili radni prostor, dok svaki šesti zaposleni želi da nastavi rad od kuće. Oni koji su se vratili na posao, u najvećem broju slučajeva, rade u drugačije organizovanom radnom okruženju, pošto je zbog korona krize čak 69 odsto kompanija preuredilo radni prostor ili uvelo rigorozne higijenske mere.

Na pitanje da li je rad od kuće uticao na njihovu produktivnost, nešto manje od polovine radnika ocenilo je da nije primetilo nikakvu razliku u svojoj produktivnosti, četvrtina je rekla da ih je rad od kuće učinio produktivnijim, dok je trećina ocenila da im je produktivnost bila manja.

"Ono što zaposlene ometa dok rade od kuće jeste nedostatak fokusa na posao zbog kućnih uslova - buka koju prave drugi ukućani deluje destimulišuće za petinu zaposlenih koji rade od kuće, na prekovremeni rad žali se 19 odsto ispitanika, 14 odsto njih izjavljuje da im smeta nemogućnost razdvajanja privatnih i poslovnih aktivnosti, dok se 12 procenata ispitanika žali na nedostatak opreme za obavljanje posla. Ipak, trećina zaposlenih ne vidi nijednu manu u radu od kuće", kaže Miloš Turinski sa sajta za zapošljavanje.

Šef odeljenja za ljudske resurse Tanja Ikić smatra da će firme dozvoliti rad od kuće i nakon završetka pandemije virusa korona - uz veću fleksibilnost.

"Ne verujem da će u većini kompanija u Srbiji biti moguć kompletan rad od kuće. Ipak, iz ugla kompanije dobra strana rada od kuće su manji troškovi radnih mesta, ali je minus gubitak kreativnosti i inovativnosti, kao i slabljenje timske povezanosti. Sve su svemu, poslodavce sada čeka mnogo analiza i razmatranje raznih opcija", zaključuje Tanja Ikić.

Podsećanja radi, Ministarstvo rada donelo je Pravilnik o preventivnim merama za bezbedan i zdrav rad za sprečavanje pojave i širenja epidemije zarazne bolesti ("Sl. glasnik RS", br. 94/2020 - dalje: Pravilnik), koji je stupio na snagu 11. jula. Ovim Pravilnikom prepisuje se da je poslodavac dužan da za sva radna mesta donese plan primene mera za sprečavanje pojave i širenja epidemije zarazne bolesti. Takođe je dužan da, u skladu sa mogućnostima, izvrši preraspodelu radnog vremena uvođenjem druge ili treće smene sa manjim brojem zaposlenih, sprovodi pojačanu higijenu i dezinfekciju radnih mesta, obezbedi radnicima dovoljne količine sapuna, peškira, tekuće vode i dezinfekcionih sredstava na bazi alkohola, kao i redovno čišćenje radnih prostorija i opreme kao što su toaleti, kvake na vratima, fiksni telefoni, računarska oprema i druga oprema za rad.

Izvor: Vebsajt Politika, Katarina Đorđević, 13.07.2020.
Naslov: Redakcija