Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O LOBIRANJU: Zakon stupa na snagu 14. avgusta 2019. godine


Srbija je velikom brzinom ispunila preporuke i skinuta je sa crne liste Međunarodne organizacije za borbu protiv pranja novca, izjavila je ministarka pravde Nela Kuburović.

Kuburovićeva je rekla da je Srbija pohvaljena i da je prvi put jedna država skinuta sa liste u tako kratkom roku.

Kako je navela, postojala je dobra koordinacija svih organa u Srbiji i svi su radili svoj posao. Ističe da su zahvaljujući tome postignuti izuzetni rezultati kada je reč o procesuiranju pranja novca, bolji čak i od nekih država-članica EU.

Kuburović je rekla i da se jedna od preporuka odnosila i na donošenje Zakona o lobiranju ("Sl. glasnik RS", br. 87/2018), koji bi trebalo da počne da se primenjuje za mesec dana.

Navela je da je Zakon o organizaciji i nadležnosti državnih organa u suzbijanju organizovanog kriminala, terorizma i korupcije ("Sl. glasnik RS", br. 94/2016 i 87/2018 - dr. zakon) ispunio svoje obaveze i da se najveći deo preporuka odnosi na izmene Ustava Republike Srbije ("Sl. glasnik RS", br. 98/2006).

Dodaje da je ta procedura počela i da je Vlada uputila inicijativu skupštinskom Odboru za ustavna pitanja koji je konstatovao da je predlog stigao.

Ministarka poručuje da Srbija ispunjava svoje obaveze u borbi protiv korupcije i da je prevencija korupcije jedan od prioriteta Vlade.

Istakla je da za nešto manje od 15 meseci ima više od 500 osuđujućih presuda

"Ostajemo posvećeni borbi protiv korupcije", poručila je Nela Kuburović.

Izvor: Vebsajt RTV, 13.07.2019.
Naslov: Redakcija