Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O KOMUNALNOJ MILICIJI: Za deo stručne javnosti sporne odredbe po kojima će vozila moći da zaustavljaju i pregledaju i predstavnici Komunalne milicije


Kao što je i očekivano, Zakon o komunalnoj miliciji ("Sl. glasnik RS", br. 49/2019 - dalje: Zakon)usvojen je u Narodnoj skupštini, zajedno sa svim spornim odredbama na koje su upozoravali pojedini predstavnici stručne javnosti. Jedna od tih odredbi kaže da će komunalni policajci ubuduće imati ovlašćenje da zaustave vozila zatečena u kršenju komunalnih propisa.

Kako se navodi u Zakonu, zaustavljanje i pregled komunalni milicioner vršiće u skladu sa istim ovlašćenjima koja ima i policijski službenik, s tim što će se komunalni milicioner starati o održavanju komunalnog reda.

Odredba Zakona koja precizira razloge za zaustavljanje vozila ističe da to, između ostalog, može da se vrši u slučaju prevoza i deponovanja zemlje i rastresitog materijala, prevoza komunalnog i drugog otpada, kao i kontrole prevoza putnika u gradskom i prigradskom prevozu i taksi prevoza.

Ovakvim rešenjem, prema mišljenju Saše Đorđevića, istraživača Beogradskog centra za bezbednosnu politiku, ovlašćenja komunalne policije zadiru u delokrug rada saobraćajne policije.

Komunalni milicionar ne bi trebalo da ima pravo da zaustavlja i pregleda sva putnička vozila i putnike u njemu jer je to ovlašćenje, prema Zakonu o bezbednosti saobraćaja na putevima ("Sl. glasnik RS", br. 41/2009, 53/2010, 101/2011, 32/2013 - odluka US, 55/2014, 96/2015 - dr. zakon, 9/2016 - odluka US, 24/2018, 41/2018, 41/2018 - dr. zakon, 87/2018 i 23/2019), rezervisano samo za saobraćajne policajce koji su obučeni za takvo postupanje i konkretno su navedeni uslovi kada mogu to da čine. U Zakonu o komunalnoj miliciji je zaustavljanje i pregledanje vozila postavljeno široko - kaže Đorđević.

On dodaje da je istovetna debata postojala i tokom usvajanja Zakona o izmenama i dopunama Zakona o prevozu putnika u drumskom saobraćaju, tokom koje je istaknuto da komunalni policajac ne može da zaustavlja i pregleda "obična" vozila, već samo ona kojim se obavlja privredna delatnost prevoza putnika.

U udruženju CarGo, koje se bavi prevozom putnika, ističu da nemaju problema sa povećanim ovlašćenima Komunalne milicije, pošto prema rečima predsednika udruženja, njihovo udruženje sve obavlja po zakonu.

Zakon se mora poštovati i mi nemamo bojazan da bi to moglo da se iskoristi protiv udruženja pošto je naše poslovanje u potpunosti usklađeno sa zakonom. Našim vozačima su oduzimana vozila isključivo na osnovu mišljenja radne grupe Ministarstva saobraćaja, iako je za tumačenje zakona zadužen sud - kaže on, dodajući da od devet slučajeva koji su zbog oduzimanja CarGo vozila pred domaćim sudovima, još uvek se čeka na početak prvog sudskog postupka.

Podsetimo, pored mogućnosti da zaustavljaju vozila komunalni milicajci dobiće i mogućnost da nose biber sprej, da obavljaju posao u civilu, ali i da uzimaju obaveštenja od građana. Najvažnija izmena, sudeći prema izjavama državnih i lokalnih zvaničnika je ukidanje ograničenja broja zaposlenih milicajaca u zavisnosti od broja građana. Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić najavio je zapošljavanje hiljadu novih komunalnih milicajaca po usvajanju zakona.

Izvor: Vebsajt Danas, V. Jeremić, 10.07.2019.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija