Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

NACRT ZAKONA O RODNOJ RAVNOPRAVNOSTI: Zakonski predlog na jesen u redovnoj skupštinskoj proceduri


Javna rasprava o  Nacrtu zakona o rodnoj ravnopravnosti  je završena, a predloženi zakonski akt na jesen će se naći u redovnoj skupštinskoj proceduri, izjavila je ministarka zadužena za demografiju i populacionu politiku Slavica Đukić Dejanović i izrazila uverenje da će Zakon biti usvojen do kraja godine.

Ona je navela da je predloženi Zakon prošao pet javnih rasprava, a to što je bilo različitih mišljenja i polemika, kako kaže, moglo je samo da doprinese kvalitetu zakonskog akta.

"Bilo je mogućnosti da civilni sektor i akademska zajednica javno učestvuju u debatama uz mogućnost i pisanih sugestija. Sve je to uzeto u obzir i tekst će biti u parlamentu već tokom letnjih meseci, a na jesen u proceduri", rekla je Đukić Dejanovi.

Govoreći o merama nove Strategije podsticanja rađanja ("Sl. glasnik RS", br. 25/2018), koja se primenjuje od 1. jula ove godine, Đukić Dejanović je najavila da će biti dodeljeni ugovori o dodeli bespovratnih namenskih sredstava u iznosu od 500 miliona dinara gradonačelnicima i predsednicima opština iz 61 lokalne samouprave u Srbiji.

Kako je rekla, ta sredstva opštine i gradovi moraće da troše isključivo u skladu sa projektima sa kojima su konkurisali.

"Novac će se trošiti u skladu sa prioritetima, bilo da je reči o podršci start-apovima i mladim parovima koji počinju da rade ili za obnovu i izgradnju vrtića. Subotica je, recimo, tražila novac za obnovu kuhinje za predškolske ustanove koja je napravljena pre 30 godina kada je, kako su naveli, spremali 450 obroka dnevno, a danas čak 12.000 za teritoriju cele opštine", ukazala je ministarka i dodala da će taj grad dobiti 30 miliona dinara.

Đukić Dejanović je naglasila da je nova Strategija podsticanja rađanja obogaćena novim segmentima kao što su pitanja migracija i starenjem i brigom o starima. Prema njenim rečima u cilju podsticanja rađanja i popravljanja demografske slike, potrebno je raditi na stimulativnim merama, koje se odnose na ekonomsko snižavanje cene roditeljstva, usklađivanje rada i roditeljstva, edukaciju o reproduktivnom zdravlju...

Izvor: Vebsajt 021, 13.07.2018.
Naslov: Redakcija