Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

JAVNA RASPRAVA O NACRTU ZAKONA O RODNOJ RAVNOPRAVNOSTI: RASPRAVA ćE TRAJATI OD 21. JULA DO 21. AVGUSTA 2015. GODINE - UREđENJE OBLASTI RODNE RAVNOPRAVNOSTI, NASILJA U PORODICI I NASILJA NAD żENAMA, IZRADA STRATEGIJE O RODNOJ RAVNOPRAVNOSTI I USVAJANJE INDEKSA ZA RODNU RAVNOPRAVNOST


Potpredsednca Vlade Republike Srbije, Zorana Mihajlović, najavila je da će sledeće nedelje početi javna rasprava o Nacrtu zakona o rodnoj ravnopravnosti.

Mihajlović, koja je i predsednik Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost, istakla je na trećoj sednici ovog tela da je cilj da se javnosti predstavi ovaj dokument, i da se kroz javnu raspravu, koja će trajati mesec dana, dođe do dobrog zakona koji će konačno urediti ovu oblast.

Ona je ocenila da bi zakon na jesen mogao da se nađe pred Parlamentom, pošto se završi javna rasprava i dobije mišljenje Evropske komisije o nacrtu.

Ovim zakonom, koji će predložiti Koordinaciono telo, želi se da se postigne što širi društveni konsenzus oko pitanja rodne ravnopravnosti, nasilja u porodici i nasilja nad ženama.

Nakon zakona, Koordinaciono telo će početi izradu strategije o rodnoj ravnopravnosti, uz učešće organizacija civilnog društva, a uporedo sa tim radi se i na usvajanju indeksa za rodnu ravnopravnost.

Javna rasprava o Nacrtu zakona o rodnoj ravnopravnosti zvanično će biti otvorena 21. jula 2015. godine, kada će Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost organizovati prvi radni sastanak povodom definisanja polaznih osnova za izradu druge po redu nacionalne strategije u oblasti rodne ravnopravnosti.

Izvor: Press služba Vlade Srbije, 15.07.2015.