Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

IZMENE I DOPUNE ZAKONA O GLAVNOM GRADU: PREDLOG NACRTA BIćE DOSTAVLJEN MINISTARSTVU 17. JULA 2015. GODINE - VEćE NADLEżNOSTI GRADA I SMANJENJE BROJA ODBORNIKA U SKUPšTINI BEOGRADA


Gradonačelnik Beograda, Siniša Mali, izjavio je da će u petak 17. jula 2015. godine Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave biti predata inicijativa da se pristupi izmeni Zakona o glavnom gradu ("Sl. glasnik RS", br. 129/2007 i 83/2014 - dr. zakon).

Nakon toga, izmenjeni tekst zakona tokom leta Ministarstvo bi trebalo da dostavi Skupštini Srbije na odlučivanje, rekao je Mali, napominjući da će Beograd tim zakonom dobiti više nadležnosti.

Prema očekivanju gradonačelnika, neka zakonska rešenja će dovesti i do ušteda za budžet grada. Predloženo je da broj odbornika u Skupštini Beograda bude smanjen sa 110 na 65, a potom bi se Statutom grada smanjio broj opštinskih odbornika i članova opštinskih veća za oko 40 odsto, objasnio je Mali.

 Sa druge strane, dodao je, biće preuzete nadležnosti nad katastrom, u oblasti inspekcije u poljoprivredi i turizmu, sprovođenju kulturne politike.

On ističe i da će izmene i dopune Zakona o glavnom gradu, na način izložen u ovoj inicijativi, a nakon toga i odgovarajuća promena Statuta grada Beograda ("Sl. list grada Beograda", br. 39/2008, 6/2010 i 23/2013), učiniti rad organa grada i gradskih opština efikasnijim. 

Izvor: Vebsajt Danas, 15.07.2015.