Zastava Bosne i Hercegovine

EVROPSKA CENTRALNA BANKA POVEĆALA KAMATNE STOPE ZA 0,25 ODSTO


Evropska centralna banka (ECB) odlučila je danas da podigne tri ključne kamatne stope za po 0,25 odsto, na najviši nivo u poslednje 22 godine, upozoravajući da je inflacija daleko od povlačenja u ciljane okvire.

Odluka ECB da podigne referentnu kamatnu stopu na 3,5 odsto došla je u trenutku kada se centralna banka bori sa očiglednom spiralom cena i plata, kao i sa stagnirajućom ekonomijom.

Inflacija se smanjuje, ali predviđa se da će predugo ostati preterano visoka, navedeno je u saopštenju ECB.

Takođe se ističe da se Upravni savet odlučno zalaže za što brži povratak inflacije u ciljani okvir do dva odsto, kao i da je u tom cilju doneta odluka o povećanju tri ključne kamatne stope za 25 baznih poena (0,25 odsto).

Najnovije povećanje kamatnih stopa zasnovano je na novoj proceni Upravnog saveta u pogledu inflatornih izgleda, dinamike osnovne inflacije i jačine transmisije monetarne politike. U makroekonomskim projekcijama iz juna predviđeno je da će prosečna stopa ukupne inflacije u tekućoj godini biti 5,4 odsto, u 2024. godini tri odsto, a u 2025. godini 2,2 procenta.

Stručnjaci evrozone revidirali su stopu inflacije bez cena hrane i energije na 5,1 odsto u 2023. godini, njeno smanjenje na tri odsto u idućoj godini i na 2,3 odsto 2025. godin

Inflacija u evrozoni pala je sa rekordnih 10,6 odsto u oktobru na 6,1 odsto u maju. To je posledica sniženih troškova energije, a ECB je zabrinuta da dug period inflacije predstavlja rizik od spirale rasta plata i troškova. Plate u evrozoni porasle su u proseku za 5,2 odsto u prvom kvartalu tekuće godine.

Profesor Beogradske bankarske akademije Zoran Grubišić ocenio je početkom nedelje u razgovoru za Biznis.rs da je najverovatniji scenario da američke Federalne rezerve zastanu sa podizanjem ključne kamate, a da se ECB odluči na novo blago zatezanje od 25 baznih poena.

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.


Izvor: Vebsajt Biznis, Vladimir Jokanović, 15.06.2023.
Naslov: Redakcija