Zastava Bosne i Hercegovine

ODRŽANA MEĐUNARODNA KONFERENCIJA POSVEĆENA NOVIM EVROPSKIM PROPISIMA KOJI SE PRIMENJUJU NA ONLAJN PLATFORME: Snimak konferencije dostupan je onlajn


Po treći put, Pravni fakultet Univerziteta u Beogradu i Fondacija „Registar nacionalnog internet domena Srbije“ (RNIDS) organizovali su konferenciju „Internet dijalog“, koja je ove godine prevashodno bila posvećena novim evropskim propisima koji se primenjuju na onlajn platforme. Međunarodna konferencija “Repositioning platforms in Digital Market Law” održana je 13. juna 2023. godine u prostoru „Bezistan Open Space” u Beogradu.

Usvajanjem dva ključna propisa – Uredbe o digitalnim tržištima (Digital Markets Act) i Uredbe o digitalnim uslugama (Digital Services Act), Evropska unija je suštinski izmenila pravno okruženje u kome posluju onlajn platforme, s ciljem jačanja prava korisnika i uvećanja transparentnosti u radu platformi. Pored pomenute dve uredbe, u postupku usvajanja su i novi evropski propisi o veštačkoj inteligenciji, kao i o zaštiti podataka o ličnosti, što će takođe uticati na pravni okvir u kome deluju platforme. O već usvojenim i predloženim evropskim propisima, kao i o uporednopravnim rešenjima iz Sjedinjenih Američkih Država, Kine i Australije, na konferenciji „Internet dijalog“ su diskutovali stručnjaci iz Nemačke, Australije, Poljske, Kine, Italije, Holandije, Kipra, Slovenije, Mađarske i Srbije.

U prvoj sekciji govorili su: dr Matija Damjan, docent na Pravnom fakultetu Univerziteta u Ljubljani, dr Ištvan Harkai, viši predavač na Pravnom fakultetu Univerziteta u Segedinu, dr Đakomo Tađuri, docent na Pravnom fakultetu Univerziteta u Amsterdamu, dr Đulija Šnajder, docentkinja na Katoličkom univerzitetu u Milanu. Sekcijom je predsedavala gđa Ivana Stojanović Raišić, advokat u kancelariji „Gecić Law“. U drugoj sekciji radove su izložili: dr Ana Pišč i dr Magdalena Knap, profesorke na Pravnom fakultetu Univerzitetu u Bjalistoku, dr Dušan V. Popović, redovni profesor Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu, dr Rajner Kulms, naučni saradnik Maks Plank instituta za uporedno i međunarodno privatno pravo, koji je i predsedavao sekcijom, kao i dr Tomas Papadopulos, docent na Kiparskom univerzitetu i gđica Luiza Kofina, doktorantkinja na Kiparskom univerzitetu. U trećoj sekciji radove su izložili dr Tatjana Jovanić, redovna profesorka Univerziteta u Beogradu, dr Jane Svetiev, redovni profesor i prodekan za nauku na Pravnom fakultetu Univerziteta u Sidneju, i dr Vei Lulu, profesorka Univerziteta Beihang u Pekingu. Trećom sekcijom je predsedavao prof. dr Dušan V. Popović.

Snimak konferencije dostupan je na „Jutjub“ kanalu RNIDS-a.


Izvor: Vebsajt Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu, 15.06.2023.
Naslov: Redakcija