Zastava Bosne i Hercegovine

GUVERNERKA NBS: Inflacija do kraja godine biće oko osam odsto


Procenjuje se da će inflacija u Srbiji do kraja godine biti smanjena na oko osam odsto, izjavila je danas guvernerka Narodne banke Srbije (NBS) Jorgovanka Tabaković.

„Povratak u granice cilja od tri odsto, plus minus 1,5 odsto , očekuje se sredinom 2024. i uverena sam da ćemo taj cilj postići”, naglasila je guvernerka centralne banke Srbije.

Ona je naglasila i da će NBS i ubuduće ostati posvećena očuvanju relativne stabilnosti kursa dinara prema evru, kao okosnice sveukupne makroekonomske stabilnosti.

„Stabilnost kursa je važno sidro sveukupne monetarne i finansijske stabilnosti u zemlji i u značajnoj meri doprinosi stvaranju povoljnog i izvesnog okruženja za sve privredne subjekte koji kod nas posluju i za sve naše građane. Visoke devizne rezerve su bitan faktor povećanja otpornosti zemlje na sve potencijalne šokove iz međunarodnog okruženja” , dodala je je Tabakovićeva.

Tabakovićeva je podsetila i da je NBS u skladu sa osnovnim ciljem, a to je očuvanje cenovne stabilnosti razvila model koji omogućava praćenje inflacije u realnom vremenu i on je baziran na automatskom prikupljanju cena sa internet prodavnica i centralnoj banci daje uvid i pre zvaničnog objavljivanja, u kom pravcu se kreće inflacija.


Izvor: Vebsajt Politika, 15.06.2023.
Naslov: Redakcija