Zastava Bosne i Hercegovine

VODIČ KROZ MALU MATURU: Svi detalji na jednom mestu


Iako je nastava u školama ove godine vanredno obustavljena 6. juna, Ministarstvo prosvete saopštilo je da će se mala matura za učenike osmih razreda osnovnih škola sprovesti u skladu sa godišnjim planom, i trajaće od od 21. do 23. juna. Ove godine će prvi put na testu male mature umesto kombinovanog testa polagati test znanja predmeta po izboru.

Pred decom i roditeljima je veliki izazov, svi se pitaju kako obavljati poslednje pripreme, kada je tačno polaganje, šta će biti na testu, kako se boduje, kada se popunjava lista želja i konačno upis. "Blic" vam donosi sve detalje o maloj maturi na jednom mestu.

Kakvi će biti testovi?

Test znanja maternjeg jezika već godinama ima sličnu strukturu pitanja i zadatka koja pokriva sve oblasti: gramatika, leksika, narodni i književni jezik, književnost, pisano izražavanje, veština čitanja i razumevanja pročitanog.

Test znanja matematike na sličan način i u sličnoj proporciji kao ranijih godina pokriva sve oblasti: geometrija, brojevi i operacije sa njima, algebra i funkcije, obrada podataka, merenje.

Promena koncepta polaganja kombinovanog testa usvojena ove godine podrazumeva da se učenici opredeljuju za jedan test iz nekog od pet predmeta: istorija, biologija, geografija, fizika ili hemija, u skladu sa svojim interesovanjima.

- Nekadašnji kombinovani test sada prerasta u test iz izabranog predmeta, dakle ovo će biti apsolutna novina za ovogodišnje osmake. Ipak, možemo reći da je i u testovima iz izbornih predmeta ispoštovana slična struktura zadataka na osnovnom, srednjem i naprednom nivou - kaže za "Blic" Branislav Ranđelović, direktor Zavoda za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja.

Kako se boduje?

Testovi iz srpskog jezika i matematike nose po 14 poena, dok test iz premeta koji đak izabere (biologija, istorija, geografija, fizika ili hemija) nosi 12 poena. Maksimalan broj poena koje učenik može da osvoji na završnom ispitu je 100, i to ovako:

14 poena iz srpskog jezika + 14 poena iz matematike + 12 poena iz predmete po izboru + 60 poena koje đak nosi iz škole = 100 poena

Određeni broj poena đak može dobiti i za uspehe na međunarodnim i državnim takmičenjima tokom osmog razreda.

Preliminarni rezultati male mature stižu već 25. juna, a konačni će biti objavljeni 28. juna. Tada će deca moći da podnesu žalbe na testove koje su polagali.

- Tek potom, kada se objave konačni rezultati 28. juna, učenici popunjavaju liste želja koje imaju 20 mogućnosti. Važno je istaći da se liste želja popunjavaju prema obrazovnim profilima, odnosno smerovima, a ne prema školama. Roditelji često misle da je škola isto što i obrazovni profil, ali to nije slučaj. Jedna škola može imati više obrazovnih profila.

Kako se popunjavaju liste želja?

Na listi želja moguće je navesti 20 obrazovnih profila (smerova) u školama.Samo popunjavanje liste želja potrebno je uraditi racionalno, jer se svi podaci da popunjenih lista želja popune, ti podaci se unose u program Ministarstva prosvete koji potom raspoređuje decu tamo gde ima mesta, a na osnovu njihovog uspeha, ali i potražnje za tim obrazovnim profilima.

Na primer, ako bi u jednoj školi za određeni obrazovni profil (smer) bilo samo 30 mesta na koja konkuriše 30 učenika koji iz škole i sa male mature imaju maksimalni uspeh to bi značilo da bi za taj obrazovni profil u bilo potrebno imati minimalno 100 poena.

 

Veliki je problem ako dete ostane neupisano u školu, i iako se to retko dešava roditelji treba da obrate pažnju, jer do ove situacije dolazi se pretežno zbog toga što deca nisu dobro popunila liste želja, i nisu upali u željene škole.

Ako dete ne upiše srednju školu u prvom, održavaju se drugi i treći upisni krug. Broj osvojenih poena nema gotovo nikakav uticaj na rangiranje jer se deca rangiraju tamo gde je ostalo slobodnih mesta za taj obrazovni program. Tada deca koja imaju 90 poena mogu doći u situaciju da se upisuju u neke škole u koje su se upisivala deca sa 60 poena. Drugi i treći upisni krugovi završe se obično već u prvoj nedelji jula, a samo se u avgustu održava polaganje male mature za one učenike koji iz nekog razloga nisu mogli da je polažu u redovnom terminu. Deca koja u avgustu budu polagala malu maturu biće raspoređena po školama gde ima mesta za te obrazovne profile koje su izabrali na listi želja.

Kalendar male mature

Mala matura, srpski/maternji, 21. jun

Mala matura, matematika, 22. jun

Mala matura, treći test, 23. jun

Objavljivanje konačnih rezultata, 28. jun

Popunjavanje liste želja elektronski, 29-30. jun

Predaja liste želja u osnovnoj školi, 29-30. jun

Konačna lista želja učenika, 2. jul

Raspodela po školama, 3. jula

Drugi krug upisa

Objavljivanje preostalih slobodnih mesta 03.07.

Popunjavanje i predaja liste želja 03.07

Podnošenje prijave za upis elektronski 03-07.07.

Podnošenje prijave za upis u školi 05.07.

Podnošenje prijave za upis neposredno u školi 03. i 04.07.

Objavljivanje konačnog rasporeda učenika 04.07.

Objavljivanje preostalih slobodnih mesta posle drugog upisnog kruga 05.07.

Završni ispit - test iz srpskog/maternjeg jezika i test za polaznike po programu FOOO (avgustovski rok) 16.08. 09-11h

Završni ispit - test iz matematike 17.08.09-11h

Završni ispit - treći test 18.08 09-11h

Supervizija 16.- 20.08.

Preliminarni rezultati 21.08.

Prijem i rešavanje prigovora učenika 21.08.

Konačni rezultati 21.08.

Preuzimanje odluka o upisu 22. i 23.08.

Unos odluka o upisu 23.08.

Upis učenika u srednje škole - treći upisni krug, neposredno u školi 24. i 25.08.

Prijavljivanje i raspoređivanje, u školskim upravama, vanrednih učenika starijih od 17 godina za upis u srednju školu 22- 25.08.

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.


Izvor: Vebsajt Blic, Nikola Todorović, 15.06.2023.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija