Zastava Bosne i Hercegovine

GRAD BEOGRAD: Nezvanično, komunalni milicioneri neće do septembra pisati novčane kazne putnicima koji nemaju voznu kartu


Pripadnici Službe javnog reda i komunalne milicije odnosno "Beli" nedavno su zvanično preuzeli kontrolu karata u beogradskom gradskom prevozu. Oni su tog 5. juna, u grupi po troje, ulazili u beogradske autobuse i kontrolisali da li putnici imaju voznu kartu. Osim tada, komunalni milicioneri pojavili su se u gradskom prevozu i dva dana kasnije, 7. juna, a od tada ih na autobuskim stajalištima više niko nije mogao videti. Kako Nova.rs saznaje, "Beli" neće vršiti kontrolu karata ni narednih deset dana, kako bi putnicima bilo ostavljeno vremena da "uđu u štos" sa novim sistemom naplate karata u javnom gradskom prevozu.

A kada „Beli“ nastave da vrše kontrolu u beogradskim autobusima, oni do septembra neće novčano kažnjavati putnike bez karte.

Od 17. maja putem broja 9011, slanjem SMS poruke, građani mogu da kupe kartu za gradski prevoz. Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić ovlastio je komunalnog milicionera odnosno „Beogradskog ličnog“ kao jedino ovlašćeno lice koje će vršiti kontrolu karata.

Redakcija Nova.rs je prva objavila detaljan pravilnik sa uputstvima kako komunalni milicioneri treba da se ponašaju u javnom gradskom prevozu i u kontaktu sa putnicima.

Prema tom pravilniku, „Beli“ treba da u prvim danima novog sistema naplate karata deluju više edukativno, a manje represivno.

„Putnik je dužan da pokaže voznu kartu koju proveravmo putem veb aplikacije koja je već postavljena na PDA uređajima, na pretraživaču Gugl hrom. Kolege koje nemaju ovaj uređaj će na svom telefonu u pretraživaču uneti veb adresu karte.site i ulogovati se sa svojim korisničkim podacima i na identičan način vršiti kontorlu karata“, piše u pravilniku u koji je Nova.rs imala uvid.

Upravo da bi putnici shvatili kako funkcioniše novi sistem naplate karata, ali i kakva je uloga „Beogradskih ličnih“, oni se narednih dana neće pojavljivati u beogradskim autobusima, niti će vršiti kontrolu karata.

„Uloga komunalnih milicionera je pre svega edukativna i informativna. Oni treba da pokažu profesionalnost i učtivost prema svakom putniku, a to znači da nema izbacivanja iz autobusa ili pisanja novčanih kazni, nego treba svakom putniku da predoče kako da kupi kartu i da mu objasni kako funkcioniše sistem. Zato oni neće kontorlisati karte narednih nekoliko dana“, objašnjava izvor blizak našoj redakciji.

Kako dodaje naš izvor, komunalni milicioneri neće pisati novčane kazne putnicima koji nemaju voznu kartu do septembra.

„Za sada nema pisanja kazni, biće ostavljeno celo leto da građani, ali i svi oni koji se tokom leta zateknu u Beogradu, nauče kako funkcioniše sistem. Tu se misli i na strance kojih je u tom periodu najviše“, objašnjava izvor.

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.


Izvor: Vebsajt Nova, Sanja Radovanović, 14.06.2023.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija