Zastava Bosne i Hercegovine

NA PRAVNOM FAKULTETU ODRŽANA PROLEĆNA ŠKOLA „PRAVO I ROD“: Škola je održana sa ciljem da se osmisli međunarodni master program na ovu temu


U saradnji sa Misijom OEBS-a u Srbiji, Pravni fakultet Univerziteta u Beogradu je u periodu od 22. maja do 5. juna 2023. godine organizovao Prolećnu školu/Pilot master program Pravo i rod. Misija OEBS-a u Srbiji pružila je podršku u pripremi kurikuluma i uobličavanju predavanja za ovu prolećnu školu, podržavajući finansijski i organizaciono odvijanje škole od početka do kraja.

Ukupno 69 kandidata, 47 srpskih i 22 inostrana studenta osnovnih, master i doktorskih studija, učestvovalo je u Prolećnoj školi, koja je usvojila hibridni format rada, što je omogućilo značajnom broju studenata iz inostranstva da se na daljinu uključe u ovaj program. U radu Škole učestvovali su polaznici iz više država, uključujući Albaniju, Belorusiju, Bosnu i Hercegovinu, Brazil, Vijetnam, Indiju, Iran, Italiju, Kinu, Nemačku, Rusiju, Srbiju, Francusku, Hrvatsku, i Crnu Goru, a svi su pokazali veliku posvećenost i angažovanje tokom dve nedelje trajanja škole.

Svi učesnici su morali da pohađaju četiri obavezna kursa: Feminističke političke i pravne teorije, Pravo ljudskih prava sa rodnom perspektivom, Međunarodno i evropsko pravo i rodna ravnopravnost, i Feminističke presude (preispitivanje presuda iz rodne perspektive). Dodatno, bili su u obavezi da pohađaju i dva kursa praktičnih veština: Metodologija i praktične veštine, i Pravna klinika za rodnu ravnopravnost.

Zatim, svi studenti su mogli da biraju još po pet izbornih kurseva od ponuđenih jedanaest. Izborni kursevi obuhvatali su predmete Javno pravo i rodna ravnopravnost, Rodna pitanja u uporednoj pravnoj istoriji, Rodna ekonomija, Rodna ravnopravnost i poslovno pravo, Rodno ravnopravno oporezivanje, Rodno kompetentna kriminologija, Rodno kompetentno krivično pravo, Rodno kompetentno porodično pravo, Sociologija prava i rodna ravnopravnost, Javne politike i rodna ravnopravnost, i Rodna perspektiva u radnom pravu. Svaki kurs sastojao se od po tri predavanja, uz aktivno podsticanje učešća studenata i diskusije.

Ova Prolećna škola razvijena je u okviru nedavno završenog Erasmus+ projekta Evropske komisije za strateško partnerstvo u visokom obrazovanju pod nazivom “Novi kvalitet u obrazovanju za rodnu ravnopravnost – Strateško partnerstvo za razvoj master studijskog programa Pravo i rod – LAWGEM”. Cilj LAWGEM projekta bio je stvaranje kurikuluma za studije prava koji bi bio fokusiran na rodnu ravnopravnost i za stvaranje međunarodnog master programa na engleskom jeziku „Pravo i rod“.

Izradu ovog kurikuluma pratilo je i objavljivanje udžbenika koji su priredili D. Vujadinović, M. Frelih i T. Gigerih, pod nazivom Rodno kompetentno pravno znanje (Gender Competent Legal Knowledge). Ovu publikaciju objavila je izdavačka kuća Špringer (Springer); u pitanju je publikacija sa otvorenim pristupom, kojoj se može pristupiti preko ovog linka.

Pravni fakultet Univerziteta u Beogradu bio je koordinator ovog projekta, a konzorcijum partnera je obuhvatao Univerzitet LUMSA u Palermu (Italija), Univerzitet u Kadisu (Španija), Univerzitet u Sarlandu (Nemačka) i Univerzitet u Erebrou (Švedska).

Ovaj studijski program master studija je trenutno u procesu akreditacije, po čijem završetku je planirano da se uključi u ponudu Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu. Prolećna škola osmišljena je kao pilot program za buduće master studije „Pravo i rod“.


Izvor: Vebsajt Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu, 15.06.2023.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija