Zastava Bosne i Hercegovine

VLADAVINA PRAVA U SRBIJI: Nema primene zakona bez društvenog dijaloga


Vladavina prava u Srbiji od Evropske komisije nije dobila dobru ocenu, a cilj je da se ona do kraja godine poveća za 20 odsto. U izveštajima Evropske komisije tri,četiri godine zaredom ponavlja se rečenica da Srbija ima dobre propise, ali se oni ne primenjuju. I ovi sastanci su imali, imaju i imaće za cilj u drugom obilasku na jesen, da brišemo taj drugi deo rečenice ili da ga skraćujemo i smanjujemo polako.– rekla je danas u Boru ministarka za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Gordana Čomić koja je sa sa načelnikom Borskog okruga, Vladimirom Stankovićem, predstavnicima lokalne zajednice i udruženjima građana razgovarala o primeni Zakona o zabrani diskriminacije ("Sl. glasnik RS", br. 22/2009 i 52/2021), položaju manjina, rodnoj ravnopravnosti, uključenosti Roma, a sve kroz društveni dijalog.

Ministarka Čomić podsetila je da se više od 85 odsto zakonskih propisa primenjuju na loklanom nivou, a iz oblasti zakona za koje je ministarstvo nadležno svi.

Prema njenim rečima zakoni se primenjuju onoliko koliko ima dijaloga i sve ono za šta je ministarstvo neposredno nadležno treba da se dogodi kroz društevni dijalog ovakve vrste.

-U takvom dijalogu treba da učestvuju svi oni koji su iz budžeta plaćeni za to da bi građani osećali manje nepravde, da bi osećali manje nemilosrdnosti u ophođenju institucija, i građani jedni prema drugima i da bi imali prilike da jasno, transparentno, očito vide da želimo da menjamo Srbiju tako da u njoj bude kulture ljudskih i manjinskih prava, da bude vladavine prava i da bude vladavine zakona.- izjavila je novinarima ministarka za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog naglašavajući da se ne može očekivati dobra primena zakona ukoliko se o tome ne razgovara, ko će da primeni taj zakon, koliko će to da traje i ko nadzire da se zakon primenjuje.

Sastanci kao što je ovaj u Boru od poečtka godine održani su u 22 upravna okruga s ciljem da se pokaže da je za civilno društvo, lokalnu samoupravu i načelnike okruga ministarstvo alat za ostvarivanje ljudskih i manjinskih prava i primenu zakona.

Načelnik Borskog upravnog okruga Vladimir Stanković kaže da ovakvi sastanci omogućavaju da kroz razmenu informacija sve lokalne samouprave lakše primenjuju zakon iz oblasti ljudskih i manjinskih prava.

-Moram da kažem da je mnogo lakše rešiti problem ako razgovaramo jedni sa drugima,nego jedni o drugima. – naglašava Stanković.

Izvor: Danas, J.B.K. 15.06.2021.
Naslov: Redakcija