Zastava Bosne i Hercegovine

NACRT ZAKONA O IZMENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O SLOBODNOM PRISTUPU INFORMACIJAMA OD JAVNOG ZNAČAJA: Nacrt zakona ugrožava dostignuti nivo prava


Grupa organizacija civilnog društva okupljenih u Koaliciju za slobodu pristupa informacijama, saopštila je danas da je da je njihov zajednički stav da postojeći Nacrt Zakona o izmenama i dopunama Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja "bitno ugrožava dostignuti nivo prava na pristup informacijama od javnog značaja.

U saopštenju se navodi da Nacrt zakona, koji je 28. maja objavilo Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu, "istovremeno propušta da reši probleme koji su uočeni u primeni Zakona".

Koalicija za slobodu pristupa informacijama navela je da je, povodom javne rasprave koja traje do 16. juna, izradila dokument sa predlozima za unapredjenje Nacrta zakona i pozvala je "sve organizacije civilnog društva, predstavnike medija, organa javne vlasti, strukovna udruženja i pojedinice da se uključe u javnu raspravu i daju podršku tim predlozima".

"Predlozi za unapredjenje Nacrta odnose se na rešenja koja je Koalicija prepoznala kao loša, poput člana 2. Nacrta kojim se izuzimaju političke stranke i verske zajednice iz kruga obveznika Zakona", piše u saopštenju.

Koalicija je imala primedbe i na član 9. Nacrta zakona, za koji navode da "predvidja nova ograničenja prava na pristup informacijama, poput propisivanja mogućnosti da organ uskrati informaciju tražiocu ukoliko bi se na taj način ugrozio položaj na tržištu društava kapitala ili ukoliko bi se time povredio poslovni interes pravnih ili fizičkih lica".

"Pored predloga za unapredjenje predloženih odredaba, dokument sadrži i predloge za prevazilaženje problema prepoznatih u primeni Zakona, a koji nisu adresirani Nacrtom, poput izvršenja Poverenikovih rešenja i neefikasnog nadzora nad primenom Zakona", ocenjuje se u saopštenju.

Dokument sa predlozima može se preuzeti na internet stranici Koalicije za slobodu pristupa informacijama.

Izvor: Beta, 15.06.2021.
Naslov: Redakcija