Zastava Bosne i Hercegovine

DRŽAVNO VEĆE TUŽILACA UTVRDILO LISTU KANDIDATA ZA REPUBLIČKOG JAVNOG TUŽIOCA: Zagorki Dolovac još jedan mandat


Državno veće tužilaca (DVT) saopštilo je da je utvrdilo listu kandidata i donelo odluku da Vladi Srbije predloži republičku javnu tužiteljku Zagorku Dolovac kao kandidatkinju za još jedan mandat na toj funkciji.

Javnog tužioca, dalje na predlog Vlade Srbije, bira Skupština Srbije, a o predloženim kandidatima za Republičkog javnog tužioca pribavlja se mišljenje nadležnog odbora Skupštine.

U saopštenju DVT navodi se da je na današnjoj sednici razmatralo prigovore tri podnosioca prijave na konkurs za izbor Republičkog javnog tužioca i jednoglasno odlučilo da se podneti prigovori odbiju kao neosnovani, s obzirom da Svetlana Tekić i Miodrag Mali nisu ispunili opšte uslove za izbor koji su objavljeni u oglasu za prijavu potencijalnih kandidata, dok prijava Dragane Obrenović nije bila blagovremena.

"DVT želi posebno da navede, a radi otklanjanja bilo kakvih sumnji i negativnih medijskih objava u vezi sprovedenog postupka, da je izbor kandidata u potpunosti sproveden u skladu sa važećim zakonskim i podzakonskim aktima i da je u potpunosti bio otvoren u skladu sa važećim pravilima, pri čemu je Veće o svim preduzetim koracima bez odlaganja obaveštavalo javnost. Ovim je, sa stanovišta DVT, njegova uloga u postupku izbora Republičkog javnog tužioca završena", naglašeno je u saopštenju.

Sednici nije prisustvovala predsednica Veća i republička javna tužiteljka Zagorka Dolovac jer je smatrala da na osnovu Poslovnika o radu Veća postoje razlozi za njeno izuzeće u raspravi i odlučivanju na današnjoj sednici, što je bio slučaj i na svim prethodnim sednicama kada je odlučivano o stvarima koje se tiču nje.

Izvor: Beta, 15.06.2021.
Naslov: Redakcija