Zastava Bosne i Hercegovine

PREMIJERKA IZVESTILA DELEGACIJU EU O KORACIMA KOJE JE SRBIJA PREUZELA U PRAVCU ČLANSTVA U UNIJI


Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić i ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović informisale su danas šefa Delegacije Evropske unije u Srbiji Sema Fabricija i ambasadore država članica EU o svim najvažnijim koracima koje je vlada preduzela kako bi ubrzala put Srbije ka članstvu u EU saopštila je Vlada.

Brnabić je podsetila da je Srbija prihvatila novu, unapredjenu metodologiju politike proširenja EU i prva od zemalja u pregovaračkom procesu prilagodila joj svoje strukture za vodjenje pregovora, kako bi brže dostizala merila u nastavku pristupnog procesa.  

Govoreći o Polugodišnjem izveštaju Evropske komisije o vladavini prava u Srbiji, Brnabić je naglasila da veruje da taj dokument obezbedjuje potreban balans kao uslov za dalje napredovanje u procesu.

Ona je naglasila da se u njemu se navode značajni rezultati koje je Srbija ostvarila u uslovima pandemije korona virusa.

Posebno je ukazala da Srbija, radi bržeg stupanja u članstvo u EU, inicira značajne projekte regionalne saradnje i nastavlja da unapredjuje privredu da bi i u tom segmentu bila po meri evropskih vrednosti.

Joksimović je naglasila važnost redovne strateške komunikacije svih aktera pregovora, pre svega s državama članicama EU i sa Evropskom komisijom.

Ona je istakla da su sprovedne sve aktivnosti da bi Srbija u predvidjenim rokovima stavila Evorpskoj komisiji na raspolaganje pregovaračke pozicije obuhvaćene Klasterom 3 Konkurentnost i inkluzivni rast, i Klasterom 4 Zelena agenda, digitalizacija i održiva povezanost.

Joksimović je izrazila i uverenje da može da u punom obimu počne primena nove metodologije.

Ona je napomenula i da Srbija razume održavanje političke Medjuvladine konferencije najavljene za narednu sedmicu, kao delimičnu valorizaciju onoga što je do sada postignuto i smatra da je to podstrek da još više osnaži reformski kurs.

Fabrici i ambasadori država članica EU, piše u saopštenju Vlade, pozdravili su posvećenost Srbije putu evropskih integracija i odluku da iduće nedelje bude Medjuvladina konferencija u Luksemburgu, prva od usvajanja nove pregovoračke metodologije.

Fabrici je konstatovao da je veliki posao obavljen u kratkom periodu u raznim oblastima reformi posebno pozdravivši napore Srbije da ispuni merila za otvaranje klastera tri i četiri.

Naglasio je potrebu da se "iskoristi dobar zamah u pregovaračkom procesu" i "ogromna prilika koju predstavlja Medjuvladina konferencija naredne nedelje".

Šef Delegacije EU je pozvao da se i dalje postižu konkretni rezultati u reformama, posebno u oblasti vladavine prava.

Fabrici je istakao da se saradnja sa Srbijom u pogledu sprovodjenja programa i projekata koje finasira EU, odvija prema zajedničkim planovima, i da će Srbija i region Zapadnog Balkana nastaviti da dobijaju razvojnu pomoć iz Instrumenta EU za pristupnu pomoć, kao i iz Ekonomsko-investicionog plana EU za Zapadni Balkan.

Ta podrška, kako je zajednički zaključeno, neophodna je da bi se ubrzale reforme, unapredilo regionalno ekonomsko povezivanje i podržala tranzicija ka "zelenoj" i "digitalnoj ekonomiji", saopštila je Vlada Srbije

Izvor: Beta, 15.06.2021.