Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

PREDLOG UREDBE KOJA ĆE DEFINISATI IZDAVANJE IZVODA IZ KATASTRA OD STRANE JAVNIH BELEŽNIKA: Ministarstvo pravde odbilo Predlog uredbe zbog nezakonitosti odredbe o plaćanju takse za pribavljanje izvoda za službene potrebe. Nije razgraničeno ni pribavljanje izvoda za službene potrebe, ali i za privatne potrebe klijenata


Ministarstvo pravde odbilo je predlog uredbe kojom je Republičko geodetski zavod htelo da obaveže notare da elektronskim putem pribavljaju list nepokretnosti i da javnim beležnicima na taj način onemoguće dosadašnju praksu da po ovaj dokument građane šalju na šaltere RGZ.

Ovo je potvrdio direktor Republičkog geodetskog zavoda Borko Drašković, dodajući da je ministarstvo kao argument za odbijanje navelo da su u pitanju nezakonite odredbe, ali da, kako je naveo, takva priča ne stoji.

"Ne razumem šta je nezakonito ako je uredba dobila saglasnost Sekretarijata za zakonodavstvo i ako je ta institucija rekla da je uredba zakonita. Predlog su prihvatili i ministarstva finansija, građevine, i državne uprave", ocenio je Drašković.

On objašnjava da je stopiranje ove uredbe zapravo podrška analognog prevaziđenog sistema, i s druge strane zaustavljanje mogućnosti da notari elektronskim putem pribavljaju list nepokretnosti i ne maltretiraju građane koji po isti dokument moraju na šalter RGZ.

"Četiri cilja RGZ su potpuna transparentnost, pouzdanost, efikasnost i pristupačnost i to upravo sve zajedno podrazumeva digitalizacija i elektronsko izdavanje dokumenata. Ovim ciljevima se postiže i nulta tolerancija na korupciju, a građanima i državi se omogućava da lakše dođu do informacija o svim nepokretnostima", ocenio je Drašković.

On dodaje i da list nepokretnosti u Makedoniji i Crnoj Gori obezbeđuju notari i da dokument košta pola evra.

S druge strane, u Ministarstvu pravde su ocenili da je u predlogu uredbe koju su odbili nezakonita odredba o plaćanju takse za pribavljanje izvoda za službene potrebe jer je to po zakonu besplatno. Kako navode, između ostalog, nije razgraničeno ni pribavljanje izvoda za službene potrebe, ali i za privatne potrebe klijenata.

Trenutna situacija je sledeća - u katastru tvrde da notari elektronskim putem mogu da izvade list nepokretnosti i da je on kao takav validan. Kako tvrde, građani, da bi izvadili list nepokretnosti ne moraju da idu na šalter, već im ovaj dokument mogu obezbediti notari. Notari, međutim, tvrde suprotno.

Predsednik Javnobeležničke komore Srbislav Cvejić rekao je da se njima stranke i ne obraćaju za izdavanje izvoda iz katastra.

"Javni beležnik ne može da izdaje izvode iz katastra jer nema propisanih uslova kako da ga overi, u kom formatu da ga izda i kako da ga naplati. Kad Vlada Republike Srbije propiše uslove za izdavanje mi ćemo onda to raditi", rekao je Cvejić.

Izvor: Vebsajt Blic, S. L., 12.06.2020.
Naslov: Redakcija