Zastava Bosne i Hercegovine

ODLUKA O DOPUNAMA ODLUKE O MERAMA ZA OČUVANJE I JAČANJE STABILNOSTI FINANSIJSKOG SISTEMA: Za kupovinu prve nekretnine smanjeno učešće sa 20 na 10 odsto, a oni koji su već započeli kupovinu sa bankom mogu da dogovore promenu ugovora


Umesto 12.000 evra, koliko vam je do pre neki dan bilo potrebno u kešu da bi kupili stan od 60.000, danas vam za učešće treba upola manje. Nova Odluka o dopunama Odluke o merama za očuvanje i jačanje stabilnosti finansijskog sistema ("Sl. glasnik RS", br. 84/2020),Narodne banke Srbije po kojoj je za kupovinu prve nekretnine smanjeno učešće sa 20 na 10 odsto, stupila je na snagu, a oni koji su već započeli kupovinu sa bankom mogu da dogovore promenu ugovora.

"I to je odlična vest, jer nikako nije isto sakupiti 12.000 evra i 6.000 evra. Nekoliko hiljada evra u današnjim okolnostima i nije toliko nedostižno - malo uštedite, malo pozajmite, moguće je uzeti i toliki keš kredit, i eto učešća. Sakupiti, međutim, za prosečan stan više od 10.000 evra i obezbediti učešće od 20 odsto, istovremeno je mnogima bila jedina prepreka za kupovinu nekretnine", kaže Milan Jovanović, tridesetogodišnji ekonomista koji danas nema svoju stan ali ima 5.000 evra i plan da uskoro pazari nekretninu.

Banke, praktično, mogu odmah da krenu sa primenom nove Odluke. Jedina promena u odnosu na stari propis je smanjeno učešće (sa 20 na 10 odsto za kupovinu prvog stana). Ostaje mogućnost da kredit garantujete hipotekom na stanu koji kupujete ili na drugoj nekretnini. Tu, naravno, banka daje poslednju reč, a uzimajući u obzir vrednost nekretnine na koju stavljate hipoteku, a koja uključuje i stanje i lokaciju na kojoj se hipoteka nalazi.

Sa 10 na 20 odsto učešće za kupovinu stana povećano je u maju 2011. godine. Tada je NBS donela odluku o podizanju limita, a u sklopu mera za očuvanje stabilnosti finansijskog sistema.

Do prvih novih promena učešća, doduše nezvanično i u skladu sa politikom banaka, počelo je da dolazi početkom aprila ove godine. Pojedine banke, klijentima koje su uzimale za rizičnije, počele su da naplaćuju učešće i do 30 odsto. Novi uslov najčešće nisu navodile u formalnoj ponudi, već su ga klijentima saopštavali po pokretanju procedure za kupovinu stana.

Manjim učešćem nesumnjivo se naruku ide građanima kojima je dosadašnji limit od 20 odsto bio jedina prepreka za kupovinu. S druge strane, novom odlukom ide se naruku i građevinskoj industriji koja čini i do 6 odsto ukupnog BDP zemlje i koja zapošljava više od 100.000 ljudi.

"Smanjenje učešća nesumnjivo će uticati na veću kupovinu stanova, a to u situaciji kada tržište nekretnina relativno stoji, znači i spas za građevinsku industriju", kaže Dušan Uzelac sa portala Kamatica.

Za sve koji kupuju prvi stan važna informacija je da imaju pravo na refundaciju PDV od 10 odsto. Uslov je da ste fizičko lice i punoletni državljanin sa prebivalištem na teritoriji Srbije.

Pravo na refundaciju može se ostvariti za površinu koja za kupca prvog stana iznosi do 40 kvadrata, a za članove njegovog domaćinstva do 15 kvadrata po svakom članu koji nema stan na svoje ime.

Na primer, ako kupujete stan od 60 kvadrata sa vašim supružnikom, imate pravo na povraćaj PDV za 40+15 kvadrata za vašeg supružnika. To znači da preostaje 5 kvadrata za kojih ne možete da povratite već plaćen PDV.

Izvor: Vebsajt Blic, S. Lakić, 12.06.2020.
Naslov: Redakcija