Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

PROSVETNIM RADNICIMA KOJI SE ZARAZE COVIDOM 19 NA RADNOM MESTU NE SMANJIVATI ZARADE: Po važećem propisu prosvetni radnik koji oboli od zarazne bolesti na radnom mestu, ne smatra se obolelim na radu i zarada mu se tokom bolovanja smanjuje na 65 odsto


Unija sindikata prosvetnih radnika Kragujevca (USPRK) zahteva da se zaposlenima u školama koji na radnom mestu obole od zarazne bolesti, ne smanjuje plata, već da se to smatra kao bolest dobijena na radu.

Pošto navodi da se nekim sektorima izašlo u susret jer je Vlada Republike Srbije pristala na takvu dopunu kolektivnog ugovora, "ne vidimo ni jednu prepreku da se isto uradi i za zaposlene u školama", piše u saopštenju.

Po važećem propisu prosvetni radnik koji oboli od zarazne bolesti na radnom mestu, ne smatra se obolelim na radu i zarada mu se tokom bolovanja smanjuje na 65 odsto, naveo je sindikat.

USPRK traži i da se prosvetnim radnicima koji su tokom vanrednog stanja usled pandemije bili primorani da rade od kuće izvođenjem nastave na daljinu, nadoknade troškovi koje su imali za to koristeći sopstvene resurse – internet, računare i drugu opremu.

Uz to, Unija zbog upisa sve manje dece u sve škole u Srbiji, traži da se maksimalni broj učenika u odeljenjima smanji sa 30 na 24 jer bi to doprinelo da obrazovanje bude kvalitetnije, zasnovano na individualnom pristupu.

U sindikatu očekuju da se sva ta pitanja uzmu "hitno u razmatranje" jer zaposleni u školama "nemaju vremena za sto dana" nove Vlade Republike Srbije, i da se reše pre 1. septembra.

Ukoliko ne bude tako, USPRK je upozorio da će "odgovoriti svim sredstvima sindikalne borbe".

Izvor: Vebsajt Danas, 12.06.2020.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija