Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

USTAVNI SUD: Podneto 66 inicijativa povodom vanrednog stanja


Ustavnom sudu podneto je ukupno 66 inicijativa za pokretanje postupaka za ocenu ustavnosti i zakonitosti niza odluka i propisa donetih povodom uvođenja vanrednog stanja radi sprečavanja širenja zaraze izazvane virusom Kovid-19, rekla je predsednica tog suda Snežana Marković, tokom video sastanka ustavnih sudova iz regiona.

Inicijativama je traženo pokretanje postupka za ocenu ustavnosti i zakonitosti Odluke o proglašenju vanrednog stanja ("Sl. glasnik RS", br. 29/2020), zatim Zakona o potvrđivanju uredaba koje je Vlada uz supotpis predsednika Republike donela za vreme vanrednog stanja ("Sl. glasnik RS", br. 62/2020), Naredbe o zabrani okupljanja na javnim mestima u zatvorenom prostoru, Naredbe o zabrani poseta i ograničenju kretanja u objektima ustanova za smeštaj starih lica("Sl. glasnik RS", br. 28/2020 i 66/2020), Uredbe o načinu učešća optuženog na glavnom pretresu u krivičnom postupku koji se održava za vreme vanrednog stanjaproglašenog 15. marta 2020. godine ("Sl. glasnik RS", br. 49/2020).

Na osnovu svih tih inicijativa, formirano je 10 predmeta, rekla je predsednica Ustavnog suda i dodala da je podneto i 10 ustavnih žalbi.

Tom prilikom je podsetila da je Ustavni sud doneo rešenje o odbacivanju inicijativa za pokretanje postupka za ocenu ustavnosti i zakonitosti Odluke o proglašenju vanrednog stanja, čime je okončao predmet formiran na osnovu tih inicijativa.

Učesnike sastanka upoznala sa argumentacijom koju je Ustavni sud Srbije izneo u obrazloženju rešenja, koju je ranije objavio javnosti u Srbiji.

Takođe je predstavila mera koje je Ustavni sud Srbije preduzeo za sprečavanje širenja zaraze izazvane virusom Kovid-19, organizovanjem rada u Sudu za vreme vanrednog stan ističući da Ustavni sud nije prekidao rad za vreme vanrednog stanja, koje je u Srbiji trajalo od 16. marta do 7. maja.

U tom periodu, obrađeno je više od 1.500 predmeta, a od 11. maja Ustavni sud Srbije radi u redovnom režimu i sednice se održavaju od 12. maja 2020. godine, saopštio je na svom sajtu ovaj sud.

Izvor: Vebsajt RTV, 11.06.2020.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija