Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

POVERENIKOV MODEL ZAKONA O ZAŠTITI PODATAKA O LIČNOSTI: Precizno i detaljno utvrđeni video- nadzor i biometrijski podaci, što je u važećem Zakonu potpuno izostalo. Definisana je i bolja zaštita prilikom automatizovane obrade podataka, posebno kada su deca u pitanju. Predviđena je i veća odgovornost i obaveze rukovodilaca, koji treba da vode računa o bezbednosti podataka


Poverenik za zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić predstavio je novi Model Zakona o zaštiti podataka o ličnosti, koji bi, kako je navedeno, trebalo da unapredi tu oblast u Srbiji i približi je evropskim standardima.

Na konferenciji za novinare u Beogradu najavljeno je i da će novi model zakona biti stavljen na raspolaganje novoj Vladi, a očekuje se da će ga ona što pre staviti u formalnu proceduru i pokazati razumevanja za inovacije i popravljanje važećih propisa koji su usvojeni pre gotovo deceniju.

- Oblasti zaštite podataka od ličnosti se pristupa neodgovorno i na neadekvatan način - ocenio je Šabić i dodao da je potreba da bude donet novi zakon uočena vrlo brzo posle stupanja na snagu važećeg Zakona o zaštiti podataka o ličnosti ("Sl. glasnik RS", br. 97/2008, 104/2009 - dr. zakon, 68/2012 - odluka US i 107/2012) koji je usvojen 2008. godine.

Prema njegovim rečima, Srbiji je izmena Zakona potrebna zbog bolje zaštite ustavnih prava njenih građana, kao i zbog pridruživanja EU.

Podsetio je i na to da u 2018. godini na snagu stupa opšta uredba EU o zaštiti podataka o ličnosti, koja bi, one koji je se ne pridržavaju, mogla da košta i godišnjeg profita.

- Zaštita podataka o ličnosti je trajni zadatak u pregovorima sa EU - ukazao je Poverenik.

Saradnik Poverenika za zaštitu podataka o ličnosti Aleksandar Resanović, predstavljajući novi model zakona, kao najvažnije novine istakao je da su precizno i detaljno utvrđeni video- nadzor i biometrijski podaci, što je u važećem Zakonu potpuno izostalo.

Definisana je i bolja zaštita prilikom automatizovane obrade podataka, posebno kada su deca u pitanju.

Predviđena je i veća odgovornost i obaveze rukovodilaca, koji treba da vode računa o bezbednosti podataka.

Prava bi, prema novom modelu zakona, trebalo da se štite i pred Poverenikom za zaštitu podataka o ličnosti, kao pred drugostepenim organom koji bi odlučivao o žalbama.

Govoreći o stanju zaštite podataka o ličnosti u Srbiji, Šabić je rad sudstva i tužilaštva u pojedinim slučajevima ocenio kao poražavajući.

Istakao je problem nekažnjivosti zbog koje, kako je ocenio, mnogi i ne vide zbog čega bi se uopšte i pridržavali zakona.

Izvor: Vebsajt Blic, 15.06.2017.
Naslov: Redakcija