Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

EU: Potvrđeno otvaranja poglavlja 7 i 29. Međuvladina konferencija sa Srbijom, na kojoj će biti otvorena nova poglavlja, zakazana za 20. jun 2017. godine


EU zvanično je potvrdila odluku da Srbija otvori dva nova poglavlja u pristupnim pregovorima.

Svih 28 zemalja članica dale su zeleno svetlo za pokretanje pregovora u okviru poglavlja 29 koje se odnosi na carinsku uniju i 7 o pravima intelektualne svojine.

Ta odluka je, bez rasprave, potvrđena na sastanku ambasadora zemalja članica u Briselu.

Malta, koja predsedava Evropskim savetom, zakazala je za 20. jun u 19.30 sati u Luksemburgu Međuvladinu konferenciju sa Srbijom, na kojoj će biti otvorena nova poglavlja.

Evropsku uniju bi na Međuvladinoj konferenciji trebalo da predstavljaju komesar za pregovore o proširenju Johanes Han, ministarka Malte zadužena za evropske poslove Helena Dali i direktorka za Zapadni Balkan u Evropskoj spoljnopolitičkoj službi Angelina Ajnhorst.

Sa dva novootvorena poglavlja Srbija će u pregovorima o članstvu u EU imati 10 otvorenih poglavlja, od kojih su dva već privremeno i zatvorena. Evropski komesar za proširenje Johanes Han najavio je i otvaranje novih poglavlja sa Srbijom u drugoj polovini godine.

Izvor: Vebsajt RTV, 15.06.2017.
Naslov: Redakcija