Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

ZAŠTITNIK GRAĐANA: Formira se poseban Savet starijih osoba, kako bi problemi zlostavljanja i diskriminacije, sa kojima se susreće ova grupa stanovništva, bili vidljiviji, te kroz delovanje ove institucije i saradnje sa drugim nadležnim organima bilo unapređeno ostvarivanje prava starijih lica


Zaštitnik građana je zabrinut zbog toga što je sve veći broj starijih osoba izložen nekom obliku zlostavljanja i diskriminacije, saopštila je zamenica Ombudsmana Vladana Jović i najavila formiranje posebnog Saveta starijih osoba kako bi njihovi problemi bili vidljiviji.

Jović je saopštila da su starije osobe pored fizičkog, kao najčešćeg oblika zlostavljanja, često izložene i psihičkom i finansijskom zlostavljanju.

"Zaštitnik građana je zbog takve situacije odlučio da formira poseban Savet starijih osoba, kako bi problemi sa kojima se susreće ova grupa stanovništva bili vidljiviji, te kroz delovanje ove institucije i saradnje sa drugim nadležnim organima bilo unapređeno ostvarivanje prava starijih lica", navela je Jović.

U okviru ove ranjive grupe stanovnika naročito su ugrožene žene, koje su neretko, pored svih navedenih i žrtve seksualnog zlostavljanja.

U posebno nezavidnom položaju nalaze se, kako se navode, stariji žitelji sela u nerazvijenim opštinama, koji zbog izostanka odgovarajuće pomoći i podrške od strane države, nemaju kome da se obrate kako bi se potencijalno zlostavljanje sprečilo i predupredilo, odnosno pretrpljeno zlostavljanje sankcionisalo i otklonile posledice.

Stariji građani, kao lica koja imaju neretko male penzije, u stanju opšteg siromaštva društva, često su žrtve finansijskog zlostavljanja od najbližih srodnika, kada se njihovi prihodi troše neadekvatno ili nezakonito.

Ekonomska i društvene krize plodno su tlo za razvoj nasilja inače, a posebno prema najranjivijim i nemoćnim kao što su stariji.

Umesto da u takvim vremenima zaštite ovu posebno ranjivu grupu građana i da im obezbede socijalnu sigurnost u životnoj dobi koja im ne daje mogućnost da i dalje privređuju, nadležni organi, kroz sistem mera štednje dodatno otežavaju njihov položaj.

Ova kategorija stanovništva je često i žrtva diskriminacije, koju društvo, ali ni same žrtve ne prepoznaju, zaključila je Jović.

Izvor: Vebsajt Novosti, 14.06.2017.
Naslov: Redakcija