Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

Regionalna konferencija privrednih komora u Beču 16. Juna 2015. Godine: Povezivanje i uključivanje poslovnih zajednica Zapadnog Balkana u konkretne projekte za održivi razvoj regiona


U Beču će 16. juna 2015. godine biti održana regionalna konferencija, na kojoj će najviši predstavnici privrednih komora zemalja članica Berlinskog procesa razmotriti mogućnosti čvršćeg povezivanja i intenzivnijeg uključivanja poslovnih zajednica Zapadnog Balkana u konkretne projekte za održivi razvoj regiona, saopštila je Privredna komora Srbije (PKS).

Regionalna konferencija, čiji su inicijatori i domaćini predsednici PKS i Privredne komore Kosova, Marko Čadež i Safet Grdžaliju, organizuje se pod okriljem Evrokomore u Privrednoj komori Austrije, a u sklopu pripreme za bečki Samit na najvišem nivou, posvećen Zapadnom Balkanu, koji će biti održan 27. avgusta.

"Cilj ovog skupa je da, kroz razgovor kako da poboljšamo poslovno okruženje svake zemlje pojedinačno i regiona u celini i kako da privrednike što više uključimo u regionalne programe ekonomske saradnje, dođemo do akcionog plana za zajedničke aktivnosti komora Zapadnog Balkana. Time dajemo konkretan doprinos Berlinskom procesu", rekao je Čadež.

U radu regionalne konferencije učestvovaće i predstavnici evropskih komora - Austrije, Nemačke i Francuske, a u ulozi počasnog gosta, predsednik Unije komora i berzi Turske.

Predstavnici komora Zapadnog Balkana, prisustvovaće i skupu "Investiciona ofanziva EU" u Privrednoj komori Austrije, na kome će najvećim austrijskim kompanijama Evropska komisija i Evropska investiciona banka predstaviti nove finansijske instrumente Evropske unije.

To je prilika i za predstavnike komora zemalja koje nisu članice EU da se informišu o evropskim investicionim planovima i uspostave direktne kontakte sa finansijskim institucijama EU i austrijskim privrednicima, navedeno je u saopštenju PKS.

Izvor: Vebsajt Tanjug, 15.06.2015.