Zastava Bosne i Hercegovine

UREDBA O NAČELIMA ZA UNUTRAŠNJE UREĐENJE MINISTARSTVA UNUTRAŠNJIH POSLOVA: MUP-ova Služba za bezbednost i zaštitu podataka se gasi, nadležnost se seli u Kabinet ministra


Služba za bezbednost i zaštitu podataka više neće biti jedna od unutrašnjih organizacionih jedinica Ministarstva unutrašnjih poslova. Prema novoj Uredbi o načelima za unutrašnje uređenje Ministarstva unutrašnjih poslova ("Sl. glasnik RS", br. 38/2023 – dalje: Uredba), poslovi te službe preći će u nadležnost Kabineta ministra.

“Novom uredbom se gasi Služba za bezbednost i zaštitu podataka, čije poslove preuzima Kabinet ministra”, pojasnio je Saša Đorđević, iz Globalne inicijative protiv transnacionalnog organizovanog kriminala (GI-TOC).

Đorđević navodi da ova promena “praktično neće mnogo promeniti”, jer je i do sada Služba bila direktno podređena ministru.

Prema njegovim rečima, Služba za bezbednost i zaštitu podataka je do sada sprečavala curenje tajnih informacija iz Ministarstva unutrašnjih poslova, vršila bezbednosne provere lica koja bi trebalo da dobijaju sertifikat za pristup tajnim podacima i štitila tajne podatke u posedu MUP-a.

Vlada Republike Srbije je 4. maja donela Uredbu o načelima za unutrašnje uređenje Ministarstva unutrašnjih poslova, a ona je 10. maja objavljena u Službenom glasniku.

Uredba je stupila na snagu sledećeg dana od objavljivanja, odnosno 11. maja i tog dana je prestala da važi Uredba o načelima za unutrašnje uređenje Ministarstva unutrašnjih poslova koja je doneta 2017. godine.

Poređenjem ove dve uredbe, nove od 10. maja i stare iz 2017. godine, vidi se promena kada se radi o unutrašnjim organizacionim jedinicama.

Uredba iz 2017. godine je predviđala sledeće organizacione jedinice: Kabinet ministra, Sekretarijat, Direkcija policije i sektori, kao i Služba interne revizije i Služba za bezbednost i zaštitu podataka.

Uredba od 10. maja ove godine predviđa sledeće organizacione jedinice: Kabinet ministra, Sekretarijat, Direkcija policije, sektori i Služba interne revizije.

Takođe, u novoj Uredbi, piše da se Kabinet ministra obrazuje da bi vršio stručne, savetodavne, poslove u vezi sa odnosima sa javnošću, poslove protokola, poslove međunarodne saradnje, ali i “poslove bezbednosne zaštite Ministarstva, tajnih podataka i dokumenata”, kao i policijsko-analitičke, administrativno-tehničke i druge poslove značajne za rad ministra unutrašnjih poslova i Ministarstva.

Služba za bezbednost i zaštitu podataka obavljala je poslove koji se odnose na bezbednosnu zaštitu MUP-a, zaštitu tajnih podataka od interesa za javnu bezbednost i unutrašnje poslove – odnosno “zaštitu dokumenata i podataka kojima raspolaže Ministarstvo”, a koji se odnose na policijske poslove, poslove zaštite i spasavanja i druge unutrašnje poslove, piše u informatoru o radu MUP-a, koji je ažuriran krajem aprila ove godine.

Takođe, u saradnji sa drugim organizacionim jedinicama Ministarstva, koje pružaju tehničku i drugu stručnu pomoć, kojima Služba ne raspolaže, “prikuplja(la je) obaveštajne podatke o nezakonitom i neprofesionalnom postupanju zaposlenih u ministarstvu izvršenih na radu ili u vezi sa radom, a za koje je odgovorna ministru”.

Služba je obavljala i “poslove prikupljanja, provere, obrade, analize i razmene operativnih podataka, u cilju vršenja bezbednosnih provera za zaposlene u Ministarstvu unutrašnjih poslova radi utvrđivanja kontinuiteta ispunjenosti uslova za rad, kao i u cilju “izdavanja sertifikata za pravna i fizička lica za pristup tajnim podacima”.

Služba za bezbednost i zaštitu podataka sastojala se iz dva odeljenja: Odeljenja za operativno bezbednosne poslove i Odeljenja za operativno-analitičke poslove i evidencije.

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.


Izvor: Vebsajt Nova ekonomija, Nevena Petaković, 12.05.2023.
Naslov: Redakcija