Zastava Bosne i Hercegovine

DRUGI DAN SAVETOVANJA KOMPANIJE PARAGRAF NA ZLATIBORU, OD 14. DO 17. MAJA 2023. GODINE, "NOVINE I PRIMENA OPŠTIH I FINANSIJSKIH PROPISA U JAVNOM I U PRIVATNOM SEKTORU": Obrađene teme o radnim odnosima u javnim službama i e-fakturisanju


U okviru višednevnog Savetovanja kompanije Paragraf, koje se održava na Zlatiboru, u periodu od 14. do 17. maja, pod nazivom "Novine i primena opštih i finansijskih propisa u javnom i u privatnom sektoru", drugog dana savetovanja, 15. maja 2023. godine, održana su predavanja za učesnike iz javnog i privatnog sektora.

Za učesnike iz javnog sektora dan je počeo predavanjem advokata Ranka Jerkovića, koji je izlagao na temu ograničenja zapošljavanja, zasnivanja i prestanku radnog odnosa u javnim službama.

Bojana Jakšić Kovačević, pomoćnik glavnog i odgovornog urednika izdanja “Budžetski instruktor” i “Pravo u javnom sektoru” održala je predavanje o ostvarivanju prava iz radnog odnosa i zastupanju ustanova od strane pravobranilaštva.

Novine u Zakonu o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja su bile treća tema za javni sektor, o čemu je govorila Mirela Zozi Jeković, šef Odseka za izveštavanje u Sektoru za izveštavanje i analitičke poslove u službi Poverenika.

Završno predavanje drugog dana Savetovanja za učesnike iz javnog sektora održala je Nataša Ćirić, diplomirani pravnik, dugogodišnji rukovodilac u pravnim i opštim poslovima, poslovima u oblasti obrazovanja i vaspitanja i nekadašnji republički prosvetni inspektor, koja je govorila o aktuelnostima u oblasti obrazovanja i vaspitanja i smernicama za kraj školske godine.

Za učesnike iz privatnog sektora dan je počeo predavanjem Tijane Smiljanić, odgovorne urednice stručnog časopisa “Poresko-računovodstveni instruktor”, na temu evidentiranja PDV-a u SEF-u.

Aleksandar Milanović, glavni i odgovorni urednik stručnog časopisa “Poresko-računovodstveni instruktor”, održao je predavanje o ispravnosti e-fakture i fiskalnog računa kao uslova za odbitak prethodnog PDV-a.

Tema trećeg predavanja je bilo storniranje računa iz ugla propisa o PDV-u i propisa o elektronskom fakturisanju, o čemu je govorio Olica Pješčić, pomoćnik glavnog i odgovornog urednika stručnog časopisa “Poresko-računovodstveni instruktor”.

Završno predavanje drugog dana Savetovanja za učesnike iz privatnog sektora održala je Snežana Zvonarić, supervizor i koordinator svih redakcija na temu uslova za obavljanje elektronske trgovine.


Izvor: Redakcija Paragraf Lex, 15.5.2023.