Zastava Bosne i Hercegovine

PETINU UKUPNOG BROJA KRIVIČNIH SANKCIJA ČINE ALTERNATIVNE SANKCIJE


Direktor Uprave za izvršenje krivičnih sankcija Ministarstva pravde Vlade Republike Srbije Dejan Carević izjavio je da je sistem vanzavodskih sankcija za relativno kratko vreme napredovao i sada čini 20 odsto od ukupnog broja izvršenja krivičnih sankcija u zemlji.

Carević je na naučno-stručnom skupu “Alternativne sankcije i mere u kaznenom pravu” objasnio da je reč o značajnom porastu, budući da su alternativne sankcije 2016. godine činile tek 9,7 odsto od ukupnog broja krivičnih sankcija.

On je rekao da se u ovom trenutku pod nadzorom Odeljenja za izvršenje vanzavodskih sankcija i mera nalazi 2.810 lica, od čega najviše ima onih koji se nalaze na izvršenju kućnog zatvora i kućnog pritvora sa elektronskim nadzorom ili bez njega, i to 2.470 lica.

Direktor Uprave je ukazao na brojne prednosti alternativnih sankcija, poput uspešnije reintegracije osuđenih u društvo, nastavka školovanja i radnog odnosa, očuvanja porodice, rasterećenja smeštajnih kapaciteta u zatvorima, što donosi ogromnu uštedu novca.

Ministarstvo pravde je u potpunosti posvećeno uspostavljanju moderne i efikasne povereničke službe i u tom cilju je u proteklih nekoliko godina postignut evidentan napredak u tehničkom segmentu, organizacionoj strukturi i administrativnim kapacitetima, podvukao je Carević.

U skladu sa tim, on je naveo da Uprava od 2019. godine ima unapređen sistem elektronskog nadzora koji, uz nov informacioni sistem vođenja dosijea, u velikoj meri olakšava rad zaposlenih u povereničkim kancelarijama.

Izvor: Vebsajt Vlade,11.05.2022.
Naslov: Redakcija