Zastava Bosne i Hercegovine

PRAVILNIK O HIGIJENSKOJ ISPRAVNOSTI VODE ZA PIĆE: Po novim pravilima, maksimalna dozvoljena vrednost nekih hemijskih elemenata i jedinjenja uvećana je nekoliko puta, radi usklađivanja sa pravilima koja važe u Evropskoj uniji


Pravilnik o higijenskoj ispravnosti vode za piće ("Sl. list SRJ", br. 42/98 i 44/99 i "Sl. glasnik RS", br. 28/2019 - dalje: Pravilnik), koji datira još iz vremena SR Jugoslavije, proteklog meseca je izmenjen, i po novim pravilima, maksimalna dozvoljena vrednost nekih hemijskih elemenata i jedinjenja uvećana je nekoliko puta. Ova vest izazvala je zabrinutost među nekim građanima.

Naime, dozvoljena količina amonijaka, bora, hlorida i natrijuma u pijaćoj vodi od aprila ove godine sme da bude veća nego što je bilo dopušteno prema Pravilniku, napisanom 1999. godine.

Konkretno, maksimalno dopuštena koncentracija amonijaka (NH3) sada iznosi 0,5 miligrama po litru vode, a donedavno je moglo da bude samo 0,1. U slučaju bora (B), koncentracija ne sme da pređe 1 mg/l, dok je "po starom" ta granica bila 0,3.

Kada je u pitanju natrijum (Na), njegova maksimalna dozvoljena koncentracija sme da bude 200 mg/l, a ranije je moglo 150. Tu su i hloridi (Cl), čija je granica ranije bila 200, a sada 250.

Kako je rečeno u Ministarstvu zdravlja, razlog za donošenje novog Pravilnika je usklađivanje domaćih propisa onima koji važe u Evropskoj uniji.

- Važeći Pravilnik, kada je donet, odgovarao je tadašnjim zahtevima, potrebama i saznanjima u oblasti kvaliteta pijaće vode. Svetska zdravstvena organizacija je 2004. godine preporučila definisanje plana za bezbednu vodu za piće, koji je zasnovan na principima procene rizika i upravljanja rizikom, kao prvi korak u obezbeđivanju zdravstveno bezbedne pijaće vode - navode iz Ministarstva.

Oni dodaju da su upravo u skladu sa tim mnoge zemlje promenile svoje pravne regulative u oblasti vode za piće.

- Navedeni parametri objavljeni u novom Pravilniku su identični onima koji su propisani u državama EU - zaključuju iz Ministarstva zdravlja.

Stručnjaci sa Hemijskog fakulteta u Beogradu, redovi profesori Goran Roglić i Dragan Manojlović potvrđuju odgovor Ministarstva: vrednosti su usklađene sa preporukama Svetske zdravstvene organizacije.

Oni razjašnjavaju da nema nikakvih opasnosti za zdravlje ljudi.

- Izmene vrednosti u našem Pravilniku verovatno predstavljaju usklađivanje sa vrednostima koje su propisane Direktivom 98/83/EC. Ove vrednosti su usklađene i sa preporukama Svetske zdravstvene organizacije, koja čak za bor predviđa veće vrednosti (2,4 mg/l) - objasnio je dr Dragan Manojlović.

Prema naučnim saznanjima, ove vrednosti ne predstavljaju opasnost za zdravlje, osim što za hloride i natrijum više vrednosti od ovih mogu uticati na ukus vode.

Izvor: Vebsajt Blic, M.M., 13.05.2019.
Naslov: Redakcija