Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

TROŠENJE JAVNIH SREDSTAVA: Ustanovljene greške u 90 odsto finansijskih izveštaja


Predsednik Državne revizorske institucije Duško Pejović ukazao je na sednici skupštinskog Odbora za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava da je ustanovljeno 90 odsto grešaka u finansijskim izveštajima.

- To govori o nedisciplini i nedovoljnom poznavanju propisa i primeni. Finansijski izveštaji korisnika nisu u dovoljnoj meri istiniti i objektivni - rekao je Pejović.

Od 209 subjekata revizije svega šest odsto u prošloj godini imalo je uspostavljen sistem interne revizije dok 77 odsto nije imalo nijedan od tri predviđena oblika interne revizije. Prema analizi DRI, u 2018. godini preko 70 odsto preporuka te institucije je izvršeno.

On kaže da je 90 odsto greška u finansijskim revizijama, uglavnom zbog nedovoljnog funkcionisanja sistema internih kontrola.

Član odbora za finansije Milorad Mirčić rekao je da to pokazuje da se budžetskim sredstvima na lokalu raspolaže na neodgovarajući način i da se namenska sredstva nenamenski troše.

On je dodao da podatak da preko 70 odsto subjekata nema internu reviziju pokazuje da je stanje zabrinjavajuće.

Predsednica skupštinskog Odbora za finansije Aleksandra Tomić ukazala je da je ovo trenutak da se rad i kontrola podignu na viši nivo, kao i da kazne moraju da postoje.

Goran Kovačević rekao je da je vreme da se donese novi zakon i da je postojeći način funkcionisanja lokalnih samouprava zastareo.

On je dodao da se moraju utvrditi jasna pravila kako se sredstva troše.

Izvor: Vebsajt Blic, 13.05.2019.
Naslov: Redakcija