Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

IZBOR SUDIJA U SUDOVIMA OPŠTE I POSEBNE NADLEŽNOSTI: Pisani test i pisani zadatak polagaće se u hali dva Beogradskog sajma


Kandidati za sudije osnovnih i prekršajnih sudova polagaće pisani test i pisani zadatak u hali dva Beogradskog sajma. Ima ih toliko mnogo da ispit nije moguće održati u zgradi bivše Narodne skupštine Srbije u Ulici kralja Milana, gde su do sada bili održavani ispiti, niti u bilo kojoj drugoj državnoj instituciji.

U halu dva Beogradskog sajma biće donete 904 klupe sa stolicama. Tačno toliko ima kandidata za nove sudije osnovnih sudova, a konkurs je raspisan za 145 sudijskih mesta u svim prvostepenim sudovima opšte nadležnosti (osnovni sudovi). Za prekršajne sudove, kao sudove posebne nadležnosti, prijavilo se 490 kandidata, a upražnjenih mesta je 57. Oni će prvi polagati ispit u sajamskoj hali, koji je zakazan za 13. juni, a dan kasnije halu će ispuniti 904 kandidata za osnovne sudove.

Mnogi od njih prijavili su se i za prekršajne i za osnovne sudove, pa se ne može reći da ukupno ima 1.394 kandidata, ali ih ima više od hiljadu.

Na jedno mesto sudije osnovnog suda pretenduje šest kandidata, dok za prekršajne sudove ima osam i po kandidata za jednog sudiju. To je prvi put da se održava ovako masovan pisani ispit za ulazak u pravosuđe, jer je reč i o do sada najmasovnijem konkursu za sudije, koji obuhvata 307 sudijskih mesta u 110 sudova. Na konkurs se prijavilo 1.870 kandidata.

Na ispit treba da ponesu ličnu kartu ili pasoš i stručnu literaturu koju smatraju potrebnom za izradu pisanog zadatka, objavio je VSS. Pisani zadatak sastoji se u izradi izreke sudske odluke, a pisani test sadrži pitanja iz krivične, građanske ili prekršajne materije. Konačnu ocenu kandidata komisija će formirati na osnovu rezultata pisanog testa i pisanog zadatka.

Krajem februara ove godine VSS je objavio masovni konkurs za gotovo sve sudove opšte i posebne nadležnosti. Tokom protekle nedelje, od 7. do 14. maja, ispit su polagali kandidati za privredne, više, apelacione sudove, kao i za Prekršajni apelacioni i Upravni sud. Ispiti su održani u sali bivše Narodne skupštine u Ulici kralja Milana.

Mnogi od 1.870 kandidata konkurisali su za nekoliko sudova. Od toga je 1.279 onih koji konkurišu za prvi izbor, a to su sudijski pomoćnici (889), advokati (63) i "ostali" pravnici (327) – iz državne uprave, javnih preduzeća, privrede i bankarstva.

Oni koji se već nalaze na sudijskim funkcijama (591) konkurisali su za mesta u višem rangu i ne "podležu" polaganju ispita, već ih VSS ocenjuje na osnovu rezultata rada.

Najkasnije deset dana pre održavanja ispita, VSS će objaviti spiskove kandidata za prekršajne i osnovne sudove, koji će 13. i 14. juna testirati svoje znanje u hali dva Beogradskog sajma. Pretpostavlja se da će na ova dva dugačka spiska biti jedan broj istih kandidata, koji će dva puta raditi test, ali iz različitih oblasti – prvog dana iz prekršajne materije, a drugog dana iz krivične ili građanske.

Izvor: Vebsajt Politika, Aleksandra Petrović, 13.05.2018.
Naslov: Redakcija