Zastava Bosne i Hercegovine

DRŽAVNO PRAVOBRANILAŠTVO: Trenutno se vodi oko 300.000 sporova


Državno pravobranilaštvo, u ime Srbije, trenutno vodi oko 300.000 sporova u kojima je država tužilac ili je tužena, što je za oko 50.000 predmeta više nego pre tri godine. Procenjuje se da je u oko 90 odsto slučajeva Republika na "optuženičkoj klupi", a u samo deset procenata naša zemlja je presavila tabak.

Kako je rečeno u Pravobranilaštvu, koje zastupa Vladu, Narodnu skupštinu, ministarstva, državne uprave, javne ustanove koje se finansiraju iz republičkog budžeta, sporovi se vode od Subotice do Vranja. Sadržine predmeta su različite: nezakonit rad državnih organa, neosnovan pritvor, nezakonita osuda, neobezbeđivanje protivgradnih raketa i tužbe za utvrđivanje prava svojine na građevinskom zemljištu.

Tabak su presavili i bivši poslanici Srpske radikalne stranke koji od Narodne skupštine traže oko 20 miliona dinara na ime dnevnica i regresa koji su ukinuti 2009. godine. Prvi osnovni sud presudio je u njihovu korist i sada se čeka konačna odluka Apelacionog suda. Njih 20, u zavisnosti od toga koliko su vremena proveli u zakonodavnom domu, tražili su od 600.000 do milion dinara za neisplaćene dnevnice, plus po 100.000 za regres.

Građani su državu tužili i zbog štete zbog povreda na radu, policijske torture ili oduzetih vozila, oružja... I dalje se vode sporovi koje su podnele sudije koje nisu prošle reizbor 2009. godine, a koje su, odlukom Ustavnog suda, vraćene na posao.

Na spisku onih koji su tužili državu su i građani čije su žalbe zbog povrede na suđenje u razumnom roku ili prava ličnosti i dostojanstva usvojene pred Ustavnim sudom. Policajci najčešće traže naknadu štete za prekovremeni, noćni ili rad u vreme državnih i verskih praznika, kao i zbog gubitka posla.

Država, sa druge strane, tuži građane, ali i firme, zbog neplaćanja poreza, naknade za građevinsko zemljište, taksi ili drugih dažbina. Slučajevi se vode pred sudovima širom Srbije, a najviše u Prvom osnovnom sudu.

Srbiji je na ime presuda Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu tokom 2017. godine dosuđeno da isplati oko 147.000 evra odštete, što je malo više nego u 2016. godini. Naša zemlja je, navodi se u godišnjem izveštaju ove institucije, poštovala rok za plaćanje odštete u 21 slučaju, dok u 24 nije dostavila informacije da je novac uplaćen pre isteka roka. Protiv naše zemlje je prošle godine podneto 38 novih tužbi.

Izvor: Vebsajt Novosti, V. C. S. - S. S. R., 14.05.2018.
Naslov: Redakcija